MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Євромайдан SOS» вважає неприпустимим звільнення сепаратистів від відповідальності за тяжкі злочини

24.04.2014   
Юрій Шершень
Уряд запропонував амністію сепаратистам. Але «Євромайдан SOS» вважає абсолютно неприпустимим звільнення від покарання за викрадення людей, захоплення заручників, розбій, вимагання, бандитизм, терористичні акти тощо.

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект про звільнення від відповідальності учасників масових акцій, які відбулися після 22 лютого 2014 р.

Відповідний проект закону №4667-3 від 18 квітня «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій громадянського протистояння, що розпочалися 22 лютого 2014 року» з’явився на офіційному сайті парламенту.

У документі підкреслюється, що ці люди мають «добровільно здати державним органам зброю, бойові припаси, вибухові речовини, вибухові пристрої, захоплену військову техніку і звільнили всі незаконно зайняті або захоплені будівлі, у тому числі будівлі та приміщення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, підприємств, установ та організацій, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів, транспорту та зв’язку, військові частини, вулиці, площі та інші громадські місця».

Крім того, встановлюється, що вони повинні зробити це «не пізніше трьох днів з дня набрання чинності цим законом». У той же час дія цього закону поширюватиметься на учасників згаданих акцій за умови, якщо вони не здійснять нових злочинів та добровільно припинять протиправні діяння.

Одночасно у законопроекті, поміж іншого, навіть пропонується заборонити збирання та зберігання персональних даних цих осіб.

Водночас група правозахисників, громадських активістів, адвокатів, журналістів та інших людей різних професій, що об’єднана у спільноту «Євромайдан SOS», виступила з вимогою до парламентарів «не перетворювати «закон про амністію» №4667-3 на «індульгенцію на вбивства».

«Євромайдан SOS» зазначає, що сприймає з розумінням, коли звільнення від кримінальної відповідальності за ряд злочинів та адміністративних правопорушень учасників «мирних зібрань» розглядається як спосіб нормалізації існуючої ситуації на Сході та Півдні України.

Але «Євромайдан SOS» вважає абсолютно неприпустимим звільнення від покарання за тяжкі тілесні ушкодження, викрадення людини, захоплення заручників, розбій, вимагання, бандитизм, терористичний акт, посягання на життя державного чи громадського діяча, посягання на життя правоохоронця, перешкоджання діяльності народного депутата, перевищення влади і службових повноважень, диверсію (вибухи чи підпали, спрямовані на масове знищення людей) тощо.

На думку активістів «Євромайдан SOS», у разі прийняття такого кроку Верховною Радою, це «фактично стимулюватиме продовження насилля та терору з боку людей, які підтримують діючі на території України російські диверсійні групи».

У разі голосування за законопроект у такій редакції, «Євромайдан SOS» пропонує народним депутатам «не стримувати свої фантазії та додати до переліку «амністійних статей» зґвалтування і канібалізм, та всім складом парламенту їхати на мирні переговори із терористами у Слов’янськ».

«Закатований та вбитий депутат Горлівської міськради Володимир Рибак, викрадені активісти та журналісти, сотні скалічених під час «мирних протестів» на Сході та Півдні України людей – не можуть стати розмінною монетою в державі, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека РЕАЛЬНО визнаються найвищою цінністю», – наголошує «Євромайдан SOS».

 Поділитися