MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експерти ХПГ навчалися у Страсбургу

14.05.2014   
6–7 травня 2014 року правові експерти Харківської правозахисної групи Олена Ащенко та Наталія Охотнікова взяли участь у Навчальному тренінгу з прав людини для українських юристів, який було проведено за підтримки Human Rights Trust Fund у приміщенні Європейського суду з прав людини у м. Страсбург, Франція.

Протягом дводенного тренінгу було проведено ряд зустрічей як з представниками Європейського суду з прав людини (далі – Суд), так і інших інституцій Ради Європи – Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) та Комітету з попередження тортур та нелюдського чи принизливого поводження та покарання.

У перший день тренінгу українські юристи мали змогу прослухати лекції стосовно найважливіших питань функціонування Суду, зокрема, яким саме чином працює Суд, які практичні проблеми виникають у процесі реалізації ним своїх повноважень, яких типових помилок припускаються юристи при підготовці скарг до Суду та яким чином можна їх попередити.

Протягом годинної зустрічі з пані Ганною Юдківською – суддею Суду від України – було обговорено дуже багато проблем, зокрема, таких, що пов’язані з питаннями, які виникають стосовно юрисдикції України та Росії відносно Автономної Республіки Крим, та механізмів, за допомогою яких можна звернутися до Суду для захисту осіб, права яких були порушені внаслідок ситуації, що склалася на півострові. Пані Юдківська наголосила, що Україна має правову можливість виступати принаймні третьою стороною нарівні з Російської Федерацією у скаргах до Суду як стосовно ситуації щодо Кримського півострову загалом, так і порушення прав окремих громадян, що проживають на його території, у кожному конкретному випадку (зокрема, порушення права на свободу пересування, окремих аспектів права на приватність, права на справедливий суд тощо).

Також у перший день тренінгу до уваги учасників була запропонована лекція з проблемних питань застосування статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка регулює право особи на справедливий суд та визначає гарантії забезпечення такого права, а також відбулася зустріч з представником Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Другий день тренінгу був присвячений дослідженню проблем застосування статей 8 (право на приватність) та 10 (право на свободу вираження поглядів) Конвенції, презентації бази судових рішень Суду HUDOC та навчальної програми Ради Європи HELP.

7 травня 2014 року з учасниками провели зустрічі представник Секретаріату Комітету з попередження тортур та нелюдського чи принизливого поводження та покарання, який розповів про власний досвід відвідання українських місць несвободи у рамках як планових, так і позапланових візитів, а також представник Венеціанської комісії, який розповів про повноваження та роль даної інституції в Європі.

 Поділитися