MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У День підписання Угоди про асоціацію з ЄС – чудовий мультикультурний концерт у Харкові

30.06.2014   
Георгій Кобзар
27 червня 2014 р. у Харкові просто неба відбувся концерт міжнародного фестивалю проти ксенофобії «Мистецтво толерантності».

27 червня 2014 р. на подвір’ї Харківського літературного музею просто неба відбувся концерт міжнародного фестивалю проти ксенофобії «Мистецтво толерантності».

Учасниками концерту виступили поет Сергій Жадан і музиканти Marinita & Orhan Agabeyli та «Сестри Тельнюк».

Незважаючи на доволі прохолодну погоду, двір Літературного музею був заповнений людьми, які прийшли зігрітися справжнім мистецтвом.

Один з глядачів-слухачів – відомий харківський журналіст та громадський діяч Володимир Чистилін, – так пізніше описав концерт на своїй сторінці у «Фейсбуці»:

«Якби мене запитали, як найкраще в Харкові відзначити підписання договору про асоціацію з ЄС, то я запропонував би зібратися в затишному дворику Літературного музею. Покликати туди якомога більше чудових, талановитих і світлих особистостей міста. Запросити Сергія Жадана, Марину і Борю Захарових, хороших музикантів, поетів, яскравих і самобутніх виконавців. Створити атмосферу камерного і дуже європейського за духом свята.

На щастя, нічого вигадувати не довелося. Організатори вечора «Мистецтво толерантності» саме так і зробили. Такого душевного і патріотичного концерту давно вже не було в Харкові».

До речі, вхід на захід був вільним, але збиралися пожертви, які підуть для потреб вимушених переселенців з Донбасу і Луганщини. Свій посильний внесок у загальну добру справу зробили й члени Харківської правозахисної групи та Чугуївської правозахисної групи.

Довідка «ПЛ»:

Сергій Жадан – знаний український поет, прозаїк, есеїст, перекладач. Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України (з 2000 року – віце-президент Асоціації українських письменників), учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.

Marinita (Марина Захарова) – українська співачка, піаністка та композитор, що створила свій власний неповторний стиль, у якому органічно поєднуються різноманітні фольклорні традиції із джазовою та академічною музикою. Орхан Агабейлі – перкусист, барабанщик, засновник власної школи перкусії, учасник різних музичних проектів, як українських, так і міжнародних, працює в найрізноманітніших стилях: від автентичної музики Сходу, до джазу, року, фанку.

В арсеналі «Сестер Тельнюк» безліч стилів, жанрів і звучань. Філософські балади та романси, фольк-рокові композиції та ескізи, акапелла та пісні з елементами медитативної мело-декламації, модерну та неокласики, джаз- та арт-року. У їхніх руках насправді багата палітра, що дозволяє експериментувати в усіх можливих музичних напрямках та створювати власні. Галя та Леся Тельнюк використовують тільки справжню поезію, в їхньому репертуарі пісні на вірші Лесі Українки, Богдана-Ігоря Антонича, Станіслава Тельнюка, Василя Стуса, Ліни Костенко, Оксани Забужко та інших.

Проект «Мистецтво толерантності» – це важливий напрямок діяльності Харківської правозахисної групи. Він включає в себе як дослідження проблеми нетерпимості в Україні щодо різних вразливих груп (моніторинг злочинів на ґрунті ненависті, боротьбу з дискримінацією, захист її жертв), так і проведення музичних фестивалів та концертів «Мистецтво толерантності». У цих заходах беруть участь різноманітні етнічні та джазові музиканти і колективи, стиль яких можна охарактеризувати, як Global music. До участі запрошуються справжні майстри мультикультуралізму. Акції проекту вже неодноразово відбувалися і в Україні, і за кордоном.

«Мистецтво толерантності» реалізується за підтримки Шведської агенції з міжнародного розвитку «SIDA».

 Поділитися