MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримінальне провадження закрито через фальсифікації міліціонерів

17.07.2014   
Адвокату Олександру Бишкову вдалося довести очевидні порушення та фальсифікації доказів у справі з боку співробітників міліції та добитися знакового рішення – закриття кримінального провадження стосовно обвинуваченого за статтею «виготовлення і зберігання з метою збуту наркотичних речовин».

Адвокату Олександру Бишкову вдалося довести очевидні порушення та фальсифікації доказів у справі з боку співробітників міліції та добитися знакового рішення – закриття кримінального провадження стосовно обвинуваченого за статтею «виготовлення і зберігання з метою збуту наркотичних речовин».

Рішення винесено 26 червня в Харкові, але перемозі передували три роки боротьби із системою. Підзахисний Олександра Бишкова є хворим на наркозалежність, чим і скористалися представники правоохоронних органів. У ході судового розгляду адвокатові вдалося довести, що і спільник підзахисного, який вмовив його виготовити наркотик, і поняті, яких навіть не було на місці злочину, насправді були «на гачку» у правоохоронців і виконували їх завдання. З огляду на це суд відправив справу на дорозслідування. Оскільки органи слідства не змогли виправити вказані судом порушення, кримінальне провадження закрите.

«Це рішення важливе не тільки тому, що встановлено справедливість щодо людини,– говорить адвокат Олександр Бишков,– а тому, що правоохоронна система показана зсередини і доведено, що з нею можна боротися. Адже в українських правоохоронній і судовій системі прийнято видавати хворих наркоманією людей за наркодилерів і не помічати наркоманію». Інших деталей розгляду захисник не розкриває, оскільки побоюється не лише за долю свого підзахисного, але й слідчого, який закрив кримінальне провадження попри практику, що існує в міліції.

Існування подібної практики підтверджує й головний експерт Всеукраїнської мережі правової допомоги людям із ВІЛ і наркозалежністю Геннадій Токарев. За його словами, уся статистика розкриття відділів по боротьбі із незаконним обігом наркотиків складається виключно із затримки наркоспоживачів, а подібні фальсифікації та порушення з боку правоохоронців зустрічаються майже в усіх справах щодо наркотиків. Утім, за майже три роки роботи Мережі правової допомоги людям із ВІЛ і наркозалежністю лише у трьох випадках адвокати добилися закриття кримінальних справ. У той же час, понад 15 тисяч людей щороку опиняються за ґратами через звинувачення у зберіганні наркотичних і психотропних речовин, найчастіше у мікроскопічних розмірах, а те й унаслідок того, що ці наркотики їм просто підкинули.

«Я не зустрічав,– каже Геннадій Токарев,– щоб кількість збутої речовини у так званих наркодилерів перевищувала грами – це шприц, два шприци, пакетик марихуани. Тобто затримують тільки споживачів. У єдиній справі, коли дійсно був перекритий канал з реалізації наркотиків, організаторами злочинного бізнесу виявилися самі правоохоронці. Аби змінити цю практику, необхідно підняти „поріг“, що дозволяє переслідувати в кримінальному порядку тих, у кого знайдено дозу». Саме тому адвокати мережі допомоги наркозалежним і ВІЛ-позитивним звернулися до Президента України Петра Порошенка з відкритим листом, в якому просять сприяти затвердженню змін до наказу МОЗ № 188 від 01.08.2000) та збільшити «розміри» наркотичних речовин, що є підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. Це допоможе позбавити від переслідування хворих на наркозалежність та змусить міліцію затримувати реальних наркокур’єрів, а не фальсифікувати кримінальні справи.

Проект Всеукраїнської мережі правової допомоги людям із ВІЛ і наркозалежністю працює у 12 містах України. Здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися