MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Ворожі ЗМІ цинічно висмикують окремі думки»

31.07.2014   
Юрій Чумак

Чи є «агентом Кремля» львівський журналіст, що закликає замінити постійні мобілізації цивільних осіб формуванням професійної армії?

Відомий тележурналіст львівського телеканалу ZIK Остап Дроздов днями написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»:

«Тим цивільним людям, яким прийшли повістки, але які за всіма показниками НЕ ГОТОВІ до професійної війни – раджу об’єднуватися. Також їхнім родичам, матерям та дружинам. А також усім здравомислячим людям, які теж вважають, що не можна непідготованих людей кидати голіруч проти армії найманців-кілерів, за якими стоїть ядерна держава…

Ми повинні на всю країну заявити, що воювати можуть тільки добровольці і професійні силовики. Крапка. Цивільне населення апріорі не може мобілізовуватися – позаяк на Донбасі триває «операція», а не війна. По-друге, допоки сини можновладців не помічені в зоні АТО – доти треба забути про мобілізацію всіх решти…

І головне: часи середньовіччя давно минули, і тепер війною повинні займатися професіонали. У нас є 500 тисяч штатних співробітників силових органів у погонах. Настав їхній час послужити країні».

Одразу зазначу: особисто знаю Остапа не один рік. Він є дійсним патріотом України, який всім серцем, душею та розумом вболіває за рідну країну. Тому істерія, що піднялася після оприлюднення в соціальній мережі вищезазначеної, як на мене, цілком слушної точки зору, в російських та деяких українських ЗМІ, є просто огидною відрижкою інформаційної війни.

В той час, як російські так звані «засоби масової інформації» оголосили про те, що О.Дроздов виступив із закликом до бойкоту призову в українську армію (чого той, звісно не робив, а лише наголошував на тому, що нашвидкуруч мобілізовані цивільні люди не є ефективною військовою силою «проти армії найманців-кілерів», і пріоритет необхідно надавати професіоналам та добровольцям), деякі українські ЗМІ надали слово «експертам», що оголосили Дроздова ледь не «агентом Кремля».     

 

З цього приводу телеканал ZIK і Остап Дроздов були вимушені поширити офіційну заяву, що спрямована на розтлумачення позиції журналістів:

«Останнім часом набули поширення випадки, коли матеріали нашого телеканалу та його автора Остапа Дроздова почали використовувати російські ЗМІ з метою пропаганди бойкоту процесу мобілізації в українську армію. Російські медіа цитують у ефірі навіть фрагменти зі сторінок у соціальних мережах Остапа Дроздова на тему мобілізації в ЗСУ.

Відповідально заявляємо, що ані телеканал ZIK, ані його автор Остап Дроздов ніколи не закликали до того, щоб ігнорувати призов до армії у важкий для країни час. Теми, порушені у наших матеріалах, які викликали у суспільстві широкий резонанс, стосуються не бойкоту мобілізації як такої, а навпаки – проведення якісної мобілізаційної кампанії із залученням кадрових силовиків, професійно підготованих кадрів та добровольців.

Рупори російської пропаганди, котрі висмикують із контексту окремі фрази і подають їх як небажання українців захищати власну Батьківщину, на нашу думку, вдаються до зухвалої маніпуляції та підміни понять.

«Я впевнений, що всі люди, які можуть боронити Україну, робитимуть це з величезною відданістю, тому російські пропагандисти ніколи не дочекаються, коли українці складуть зброю, – каже телеведучий ZIK Остап Дроздов. – Моя журналістська увага до проблем із мобілізацією продиктована величезною кількістю звернень глядачів, які просять порушити тему несправедливої, на їх думку, мобілізації. Як журналіст, я не міг оминути увагою ті настрої у суспільстві, які вимагають від української влади мобілізовувати не усіх підряд, а передусім підготованих силовиків та добровольців. Тому я вважаю, що ворожі ЗМІ цинічно висмикують окремі думки із загального контексту дискусії».

Враховуючи факт наявності інформаційної війни проти України, телеканал ZIK та його автор Остап Дроздов звертаються до усіх учасників дискусії про проблеми мобілізації в Україні більш зважено обдумувати власні заяви, аби мимоволі не стати жертвою пересмикувань рупорів Кремля.

Підкреслюємо, що телеканал ZIK є співініціатором створення одного з Центрів забезпечення української армії. Саме у ці дні представники телеканалу перебувають у зоні АТО, де передають харчі та засоби захисту, придбані коштом благодійників».

 Поділитися