MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд не знайшов підстав для поміщення капітана 72-й бригади Олександра Портяненко під варту та звільнив його

08.08.2014   

6 серпня 2014 року Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська звільнив з-під варти капітана 72-й бригади Олександра Портяненко, який 1 серпня 2014 року вивів із оточення під Червонопартизанськом на територію Російської федерації групу з одинадцяти українських солдат, щоб врятувати їм життя, та підірвав перед цим свою техніку.

Військова прокуратура Південного регіону звинувачує командира окремої роти снайперів 72 бригади в ухиленні від військової служби (стаття 409 ч. 3 Кримінального кодексу України) та в умисному знищення або пошкодженні військового майна (стаття 411 КК України).

Прокуратура просила суд застосувати до Портяненка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Сторона захисту в особі адвоката Центру стратегічного захисту ХПГ Віталія Погосяна стверджувала про відсутність обґрунтованої підозри у вчиненні капітаном Портяненко злочинів, передбачених статтями 409 ч. 3 та 411 КК України.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, «обґрунтована підозра» у вчиненні кримінального злочину вимагає наявності обставин чи відомостей, які переконали б неупередженого спостерігача, що ця особа, можливо, вчинила злочин (справа “Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom”).

Адвокат також заявив про відсутність ризиків того, що капітан Портяненко може переховуватися від органів досудового розслідування або суду, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином чи вчинити інше кримінальне правопорушення.

Другий захисник адвокат Томчук О. В. запропонувала обрати запобіжний захід у вигляді особистої поруки. Заява про взяття особу на особисту поруку була надана від директора громадського об’єднання «Правозахисна Група «Січ» Реви Д. В. та члена Центрального Проводу Політичної партії «Правий Сектор» Денисенка А. С.

Сторона обвинувачення не довела як наявності обґрунтованої підозри у вчиненні вищезазначених злочинів, так і наявності вищезазначених ризиків.

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська, не знайшовши підстав для тримання Портяненко О. в слідчому ізоляторі, відмовив слідчому у задоволенні клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та застосував відносно нього запобіжний захід у вигляді особистої поруки директора громадського об’єднання «Правозахисна Група «Січ» Реви Д. В. та члена Центрального Проводу Політичної партії «Правий Сектор» Денисенка А. С.

 Поділитися