MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Все, що ми хотіли про медіацію знати, але не знали, в кого спитати

30.09.2014   
Юрій Чумак

Представники Центрів правової інформації та консультацій, що надають безоплатну правову допомогу у громадах, навчалися основам медіації у Пирятині.

23-26 вересня 2014 р. у м. Пирятині Полтавської області відбувся тренінг «Посилення спроможності мережі центрів правової інформації та консультацій у впровадженні відновних практик у правоохоронній системі», організований ГО «Жіночі ініціативи» за підтримки програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» «Права людини і правосуддя».

Як відомо, чинне кримінальне законодавство України передбачає для потерпілого можливість вимагати відшкодування завданої злочином шкоди, а також певним чином стимулює правопорушника до примирення з потерпілим. Відповідно до ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, а також необережний злочин середньої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду. Статтею 46 КК України передбачено таку ж можливість для особи, яка вперше вчинила злочини вказаних категорій, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Але в дійсності в Україні такі примирення відбуваються напрочуд рідко. Тому що мало хто, на жаль, застосовує медіацію. Для того, щоб впровадити відновні підходи у процес розв’язання конфліктних ситуацій для формування безпечного середовища та активізації членів місцевої спільноти, у Пирятині в січні 2011 р. на базі громадської організації «Жіночі ініціативи» відкрився Центр порозуміння у громаді.

Напрацювавши позитивну практику, представниці Центру вирішили ділитися власним досвідом та наробітками із зацікавленими колегами з усієї України.

Отже, учасники тренінгу дізналися, що медіація у праві – одна з технологій альтернативного врегулювання спорів за участю третьої нейтральної, неупередженої, не зацікавленої в даному конфлікті сторони – медіатора, який допомагає сторонам виробити певну угоду щодо суперечки, при цьому сторони повністю контролюють процес прийняття рішення щодо врегулювання спору та умов реалізації домовленостей.

На відміну від кримінального чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі – медіатор не приймає рішення за них.

Важливо, що медіація – чітко опрацьована процедура, яка має певні умови і правила ведення, черговість дій, фаз, а також ґрунтується на наступних принципах:

- добровільність;

- конфіденційність;

- нейтральність і неупередженість медіатора;

- рівноправність і відповідальність сторін.

З огляду на інноваційні підходи до профілактики злочинності та використання відновних практик у правовій/судовій системі, учасники навчального заходу протягом 4-х днів знайомилися з інформацією за дуже цікавою тематикою:

1. Співробітницький підхід до вирішення конфліктів.

2. Мотиви поведінки в конфлікті: інтереси і потреби, способи їх розрізнення та визначення, застосування в суперечці.

3. Процедура і етапи медіації, навички медіатора на кожному з етапів.

4. Базові навички медіації.

5. Відпрацювання комунікативних навичок (мистецтво задавати питання, перефразування, підсумовування).

6. Етичні принципи роботи медіатора.

Наприкінці тренінгу усі пройшли певний іспит – випробували себе в якості медіаторів.

Враження учасників були сильними та емоційними. Один з них зазначив: «Здавалося б, що про медіацію багато хто щось чув та читав, але в реальності виявилося, що всі попередні знання були поверховими та нечіткими. Тренінг буквально відкрив очі на відновні практики».

Відтепер, запроваджуючи нові підходи у правовій/судовій системі на місцях, правозахисники, які навчилися медіації, зможуть дієво організовувати залучення сторін правопорушення (злочину) та громадськість до владнання наслідків кримінальних подій, сприятимуть соціальній реінтеграції правопорушників, що, безумовно, у перспективі призведе до зменшення кількості кримінальних покарань та кримінальних рецидивів.

Юрій Чумак, учасник тренінгу

 

Довідка «ПЛ»:

Медіація (англ. mediation – посередництво) – вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

Медіація застосовується у більшості цивілізованих країн світу вже понад 25 років. Цей процес успішно розвивається на теренах США, Австралії, Нової Зеландії, Європи. В Україні реалізацію програм примирення з 2003 року розпочав Український Центр Порозуміння.

 Поділитися