MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент УкраїниПризначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника‘Я бегу от войны, а она меня догоняет’, — жительница Краматорска ‘Тікаю від війни, а вона мене наздоганяє’, — жителька КраматорськаЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської багатопрофільної лікарні №4 Євген Захаров віддасть Премію Гавела на зубні протези катованимЗ-поміж українських біженців у Німеччині є ‘вкрай багато свідків’ злочинів РФ Полонений правозахисник Максим Буткевич став лавреатом Національної правозахисної премії‘Злочин вчинив не я, а російські військові’ — в Росії ветерана АТО засудили за ‘тероризм’Поховані живцем, — спогади письменниці з БородянкиОкупанти запускають ракети поблизу атомної станції?Убиті, поранені, катовані — Кабмін створить Реєстр постраждалих від російської агресії осібЛікарня ‘Морг’ — звіт за результатами моніторингового візиту до Софіївської багатопрофільної лікарні №45Президент підписав закон про повернення e-декларуванняПрезидент підписав законопроєкт, що впроваджує новий вид покарання — пробаційний наглядПутін-диктатор, обстріл Харкова, ревізія ВЛК — підсумки тижняБрехня Росії про біолабораторії може бути прикриттям її власних злочинів, — дослідженняПозбутися громадянства країни-агресора: Президент відповів на петиціюЕсе про свободу. Український Католицький Університет. Юридична школа. 2023 р.У затоплених Олешках руйнується унікальний музей наївного мистецтва — підсумки тижня

Ситуація в зоні АТО за минулу добу

13.10.2014   
Яна Смелянская
Президент Петро Порошенко розраховує домогтися повного припинення вогню в зоні конфлікту на Донбасі вже найближчим часом, про це він заявив у своєму зверненні про реалізацію мирного плану і обороноздатності країни. Після того як перемир’я буде встановлено, за словами глави держави, почнеться створення буферної зони, тобто, обидві сторони відведуть важке озброєння як мінімум на 15 кілометрів углиб контрольованої ними території. Це, на думку Порошенка, повинно стати додатковою гарантією дотримання режиму припинення вогню. Проте на думку експертів така заява Президента занадто оптимістична і викликає багато сумнівів, що вогонь на сході України вдасться повністю припинити найближчими днями.

Позитивною тенденцією можна назвати заяву представника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрія Лисенка про те, що в зоні проведення АТО активність сил противника останнім часом локалізована лише в 5 точках Луганської та Донецької областей. У місцях дислокації незаконних збройних формувань ДНР і ЛНР постійно здійснюються напади та провокації. Зокрема, в донецькому аеропорту, в районі Дебальцево, а також в Ясинуватському районі, де зафіксовано пожвавлення дій противника.

Протягом 11 жовтня тричі був атакований донецький аеропорт, але він все ж залишається під контролем українських військових. Минулої доби противник, за словами Лисенка, обстріляв з установок «Град» позиції сил АТО в районах н.п. Піски, Тоненьке, Новокалинове Донецької області, а також н.п. Мирна Долина Луганської області.

По позиціях української армії в селі Нікішине Донецької області було завдано удар з реактивних установок залпового вогню «Ураган».

Внаслідок обстрілів за минулу добу один український військовий загинув, четверо поранені. Минулої доби також зафіксовано зростання активності у веденні повітряної розвідки позицій сил АТО з боку терористів і російських військ. Роботу БПЛА 6 разів зафіксовалі на Маріупольському напрямку, а також двічі на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, інформують в РНБО.

Також голова Луганської ОДА Геннадій Москаль повідомив, що бойовики ЛНР на сьогоднішній день контролюють менше третини території Луганської області.
"Станом на сьогоднішній день загальна площа території Луганської області, яка знаходиться під контролем України, становить 20 тисяч 532 квадратних кілометра. ЛНР контролює менше третини площі - 6000 152 квадратних кілометра", - підкреслив він.

Однак Москаль зазначив, що більшість міст обласного значення все ще знаходяться під контролем бойовиків. Серед них він назвав Луганськ, Алчевськ, Антрацит, Брянку, Кіровськ, Красний Луч, Краснодон, Первомайськ, Ровеньки, Свердловськ, Стаханов. За словами Москаля, Україна контролює три великих обласних міста - Сєвєродонецьк, Рубіжне та Лисичанськ.

 Поділитися