MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Слов’янську підрахували зруйновані будівлі. Хто буде відновлювати?

15.10.2014   
Яна Смелянская
Школи, лікарні, висотки і приватні будинки. Зруйновані повністю, і лише пошкоджені снарядами. В Луганській і Донецькій областях таких - сотні. І рано чи пізно їх доведеться відновлювати.


Жителі зруйнованих будинків на Донбасі не отримують допомогу від держави і відновлюють будинку власними силами. Про це говорять місцеві жителі міста Слов’янськ Донецької області. Це містечко одним з перших в Україні зазнало значних руйнувань в ході проведення АТО.
Сьогодні мешканці Слов’янська, чиї будинки постраждали під час військових дій на території області вимагали у міському виконкомі допомогти з відновленням. Відповідне звернення передали чиновникам. Але ініціативній групі пояснили, що поки Кабінет міністрів не затвердить списки по зруйнованим будинкам, фінансування не буде.
У Слов’янську кажуть, що державної допомоги на відновлення житла місцеві жителі ще не отримували. "Прийшла тільки гуманітарна допомога - шифер і плівка. Сьогодні мають нам виділити", - каже місцевий житель міста.
За даними міськради Слов’янська, в місті пошкоджено 224 багатоповерхівки, значні руйнування отримали 38 будинків. Капітального ремонту потребують 1583 квартир. Зруйнованих квартир - 194. У приватному секторі частково зруйновані 1500 будинків, повністю - 200. У селищі Семенівка, згідно заяв громадян, повністю зруйновані 43 будинки, частково - 221.
В обласній державній адміністрації наголошують, що сьогодні багато жителів готові повертатися в Слов’янськ і допомагати відновлювати рідне місто.
Фахівці визначили три категорії руйнувань, згідно з якими буде виділятися фінансування. Перша - це легкі ушкодження, друга - середні (дах, вікна), третя - "відновленню не підлягає".
Як повідомляють місцеві жителі, архітектори з БТІ зробили перепис будинків, які потребують відновлення. Але ці дані не затверджені, а відповідно не мають юридичної сили.

"У мого будинку третя категорія, жити в ньому неможливо. Тепер, як буде далі, ніхто не знає. Нам пояснили, що відновлювати будинки не будуть, а будуть просто виділяти нам гроші. При цьому оцінку вестимуть з Києва. Як, ми не знаємо ", - каже мешканка Слов’янська. Вона відзначає, що суму збитку від ушкоджень також ще не встановлювали.
У міському виконкомі жителям розповіли, що до кінця року допомоги чекати не варто. Передбачається, що перші кошти будуть виділені не раніше, ніж затвердять новий бюджет.

Завдяки активістам "поранені" будинки й будівлі тепер можна самостійно відзначити на карті. Спочатку необхідно зареєструватися на сайті: https://stopterror.in.ua/main, а потім заповнити на кожен будинок коротку анкету. Чи допоможе ця карта відновити втрачені українцями будинку - навряд чи. Але порахувати втрати - так.

 Поділитися