MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російські журналісти засудили стрілянину Пореченкова у Донецьку

02.11.2014   
Сергій Григор’єв
«Сподіваємося, що актор Пореченков принесе публічні вибачення», – заявили у Спілці журналістів Росії.

Днями в Інтернеті з’явилося відео, на якому російський актор Михайло Пореченков разом з сепаратистами Донбасу стріляє з крупнокаліберного кулемета в Донецькому аеропорту.

Актор розповів ЗМІ, що приїхав на показ фільму «Піддубний», де він зіграв головну роль. Але заодно «вирішив і підтримати хлопців».

З цього приводу не втрималась навіть Спілка журналістів Росії, яка поширила відповідну заяву:

«Мы глубоко сожалеем о безответственном поведении актера Пореченкова, сопровождавших и принимавших его лиц, допустивших появление актера в Донецке в каске с надписью «ПРЕССА». Еще более возмутительным является то, что актер Пореченков в этой каске позволил себе позировать перед камерой, стреляя из крупнокалиберного пулемета в районе местного аэропорта, где до сих пор не удается добиться выполнения соглашений о прекращении огня.

Мы надеемся, что актер Пореченков принесет публичные извинения журналистам, рискующим жизнью, выполняя свой профессиональный долг в зоне вооруженного конфликта, и для которых слово «ПРЕССА» на экипировке часто оказывается единственной зыбкой защитой от пули».

Взагалі росіяни по-різному поставилися до стрілянини, яку вчинив Михайло Пореченков у бік позицій українських бійців поблизу аеропорту Донецька.

Хештеги «#ПореченковТерроріст» і «#ПореченковУбійца» стали одними з найпопулярніших у Twitter.

З іншого  боку, значна частина російської аудиторії вважає, що нічого страшного актор не зробив, посилаючись на те, що, мовляв, на відео «Новоросії ТВ» не видно, куди саме влучив Пореченков.

Українські правоохоронці дали більш чітку оцінку діям «актора», який загрався у «війнушку»: Головним слідчим управлінням МВС відкрито кримінальне провадження щодо Михайла Пореченкова за ст. 260 ч. 4 Кримінального кодексу України.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков:

«Пореченков, прибувши до Донецька у складі збройної банди, особисто взяв участь в обстрілі підрозділів українських збройних сил з автоматичної зброї. Ці кадри обійшли телеекрани, в повному обсязі викриваючи цього громадянина Росії в скоєнні злочину на території України. Згідно з Кримінальним кодексом України, такий злочин карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років».

 Поділитися