MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Генштаб України: «Військовозобов’язаний – невиїзний»

02.02.2015   
Георгій Кобзар
За словами представника Генштабу, військовозобов’язані повинні мати довідку від військового комісара для виїзду за кордон та навіть під час пересування Україною. Проте чинним законодавством така норма не передбачена.

За словами представника Генштабу, військовозобов’язані повинні мати довідку від військового комісара для виїзду за кордон та навіть під час пересування Україною. Проте чинним законодавством така норма не передбачена.

«Чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов’язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Такий дозвіл оформляється у формі відповідної довідки», – заявив представник Генштабу України Володимир Талатай.

Талатай зауважив, що таку ж довідку військовозобов’язані під час мобілізаційного періоду повинні мати навіть у разі виїзду за межі свого адміністративного району.

При цьому уточнив, що таку довідку не потрібно отримувати, якщо військовозобов’язаний виїжджає за межі свого адмінрайону «на день-два». Хоча, за його ж словами, мінімальних термінів для виїзду поки що остаточно не визначено, ці питання «будуть врегульовані найближчим часом».

Одночасно Президент Петро Порошенко доручив Кабміну «опрацювати питання щодо законодавчого врегулювання порядку виїзду за кордон громадян України, які підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

Про це йдеться в указі президента № 40/2015 «Про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році», оприлюдненому на офіційному сайті глави держави.

Проте наразі порядок перетинання державного кордону військовозобов’язаними залишається чинним. Так, Західне регіональне управління Держприкордонслужби повідомило: «На сьогоднішній день ніяких змін у законодавчому полі щодо перетину державного кордону з довідками з військкоматів немає. Тому документами, які дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка».

Отже, резюмуючи: зараз ані воєнкомат, ані Міністерство оборони України не можуть заборонити громадянам України виїжджати за кордон. Військовозобов’язані нестимуть відповідальність лише за неявку в установлений строк до військкомату чи пункту збору. Забороняти ж виїжджати людині, навіть якщо вона отримала повістку – незаконно, тим більше, що особа може повернутися до моменту збору. Тому будь-які обмеження права людини на виїзд та в’їзд на територію України у зв’язку з мобілізацією є порушенням конституційних прав громадян.

 Поділитися