MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як харківські ППС-ники виходять на «полювання»

16.02.2015   
Юрій Чумак
28 січня 2015 р. на вулицю Пушкінську у центрі Харкова вийшла для забезпечення нашої максимальної безпеки парочка співробітників ППС. Однак їх патрулювання перетворилося на «полювання».

28 січня 2015 р. на вулицю Пушкінську у центрі Харкова вийшла для забезпечення нашої максимальної безпеки парочка співробітників ППС. Однак їх патрулювання перетворилося на «полювання».

Ось як описує цю ситуацію науковець Ірина Яковець, яка стала мимовільним очевидцем міліцейської «роботи»:

«Спочатку за їх «походом» я спостерігала з вікна, але потім не втрималася та вийшла поспілкуватися. Весь день вони ходили по Пушкінській біля магазину «Антошка», вибирали з натовпу іноземців та добре одягнених людей. Потім довго вивчали документи з видом «руки в боки», нишпорили в зупинених осіб по всіх кишенях і відводили в найближче підворіття невідомо (або й так зрозуміло) навіщо.

Я стала свідком, як у двох хлопців вони після цієї процедури зажадали 50 грн. (причому. совісні попалися, в юнаків 100 грн. було, так їх послали розміняти). Коли я запитала – за що? – Відповідь була шикарною: за куріння в недозволеному місці. І це біля «Буфету», на вулиці! Я попросила співробітників представитися (тільки один це зробив: відповідно до показаного документу – інспектор ППС Київського РВ Челомбітько Євген Павлович) і висловила прохання назвати, де саме тут заборонене для паління місце. Природно, цього зробити ніхто не зміг. Як і сказати, наскільки обов’язковим є штраф.

Працівники міліції мене послали «звертатися, куди завгодно», бо «ніхто їм нічого не зробить».

І це обличчя нашої реформованої міліції? З таким ППС страшно і по вулицях ходити! Такого «захисту» нам не потрібно».

Після цього інциденту І. Яковець написала листа до ГУМВС України в Харківській області, виклавши обставини справи та звернувшись до очільників обласної міліції з проханням-пропозицією:

«Переконливо прошу Вас забезпечити безпеку громадян нашого міста і не випускати на вулиці настільки некваліфікованих міліціонерів!

За необхідності готова взяти участь у проведенні додаткових занять з Вашим персоналом, щоб убезпечити жителів Харкова від попадання в подібні зазначеній ситуації.

З повагою,

доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності Національної академії правових наук України Ірина Яковець».

Ми не будемо тут давати розлогий коментар на предмет того, що міліція мусить забезпечувати громадський порядок, а не «полювати» на «іноземців та добре одягнених людей». Зазначимо лише, якими б низькими не були зарплати у працівників ППС, вони не мають права вчиняти за принципом, запозиченим з поганого анекдоту: «видали пістолет – крутись, як заманеться», адже описане вище «крутіння» дуже схоже на расову дискримінацію (відносно іноземців) та банальне пограбування (стосовно всіх, кого «вполювали» «правоохоронці»).

 Поділитися