MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бездушна державна машина знищує ВІЛ-інфікованих та наркозалежних

03.04.2015   
Анастасія Малинка
Адвокати Мережі, що адмініструється Харківською правозахисною групою, розповіли про свій трирічний досвід боротьби з дискримінацією найбільш вразливої групи населення – хворих на ВІЛ та наркоманію.

31 березня 2015 року у Києві відбулася підсумкова прес-конференція Всеукраїнської мережі правової допомоги людям з ВІЛ та наркозалежним.

Під час заходу адвокати Мережі, що адмініструється Харківською правозахисною групою, розповіли про свій трирічний досвід боротьби з дискримінацією найбільш вразливої групи населення – хворих на ВІЛ та наркоманію.

Спікерами виступили: Геннадій Токарев – адвокат, головний експерт Мережі, Олег Несінов – адвокат Мережі з Дніпропетровська та Володимир Куценко – адвокат Мережі з Херсону, а також Айгюль Муканова – координатор мережі ХПГ.

За цей час до юристів Мережі звернулося понад 6000 осіб по всій Україні, більшість яких ВІЛ-інфіковані. 400 разів адвокати представляли клієнтів Мережі в судах, в тому числі в 7 заявах до Європейського суду з прав людини. Тільки минулого року в 20 справах суди виправдали хворих за сфабрикованими міліцією епізодами або повернули матеріали в прокуратуру.

Попри такі рішення, міліція продовжує провокувати злочини по збуту наркотиків, підкидати їх, фабрикувати докази. Жертвами цих дій стають люди, не пов’язані з наркотиками, хворі, які відмовилися від вуличних наркотиків і перейшли на замісну терапію, а також лікарі.

Адвокати розповіли про випадки фальсифікацій кримінальних справ, а також про деякі досягнення адвокатів Всеукраїнської мережі правової допомоги, серед яких – одержання дозволів для хворих на наркоманію на отримання замісної терапії на дому.

Окрім того, говорили про те, чому держава не бажає змінювати відповідне законодавство та як на це можна вплинути.

Також на прес-конференції було представлено статистику Мережі щодо звернень по правову допомогу. Найчастішими причинами звернення є: порушення з боку правоохоронних органів (26,97%, або ж 1784 осіб), відмова у доступі до медичної допомоги (16,77%, або ж 1109 осіб), проблеми з отриманням документів (11,48%, або ж 759 осіб).

Також серед причин звернення були: відсутність заходів реагування, інша дискримінація у зв’язку зі статусом, порушення батьківських прав, позбавлення житла, розголошення конфіденційної інформації, переслідування сайту ЗПТ та програм зменшення шкоди, вимагання хабара та інші.

Серед порушень з боку правоохоронних органів: фальсифікація доказів (37,91%, або ж 671), переривання ЗПТ (30,11%, або ж 533), провокація злочину (18,08%, або ж 320), використання стану абстиненції для отримання визнання (5,31%, або ж 94), переривання АРТ (3,95%, або ж 70), незабезпечення іншої медичної допомоги (2,20%, або ж 39), незаконне затримання (0,45%, або ж 8). Всього зафіксовано 1770 таких порушень.

 Поділитися