MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Питання освіти та захисту прав дітей обговорювали у Харкові

09.04.2015   
Юрій Нужний
7 квітня 2015 року в Обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Харківської обласної державної адміністрації відбулося спільне засідання кластерів з питань освіти та захисту прав дітей.

7 квітня 2015 року в Обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Харківської обласної державної адміністрації відбулося спільне засідання кластерів з питань освіти та захисту прав дітей.

У заході прийняли участь 29 представників державних та муніципальних органів влади, неурядових організацій та міжнародних агенцій, що задіяні у вирішені питань надання гуманітарної та інших видів допомоги громадянам, які були тимчасово переміщені з територій, що тимчасово не знаходяться під контролем уряду України.

Зустріч проводили керівники кластерів Рекха Дас та Керін Улін, представники Дитячого фонду ООН (UNICEF), який відповідає за координацію спільної діяльності за напрямками освіти та захисту прав дітей.

Представники UNICEF розповіли, що, за їхніми даними, в березні 2015 р. у Харкові та області 5 279 дітей з числа ВПО віком від 3-х до 17 років не відвідували дошкільні та шкільні навчальні заклади. Щоправда, ці дані не можуть вважатися абсолютно коректними, адже значна частина переселенців досі є незареєстрованими, а з іншого боку, частка дітей ВПО зареєстровані разом з батьками в Харківській області, але насправді залишилися проживати на територіях так званих «ДНР» і «ЛНР».

Отже, серед питань, що обговорювалися на цій зустрічі, акцент було зроблено на проблемах із отриманням статистичної інформації щодо кількості різних категорій дітей, які стикаються із складностями в отриманні освітніх послуг або послуг із дошкільного виховання та догляду; проблемах психологічного стресу та психічних травм, що отримали діти як свідки насилля та бойових дій; стигматизації дітей з числа тимчасово переміщених; труднощах із отриманням статусу тимчасово переміщеної особи, а також неузгодженості законодавчих актів та адміністративних процедур щодо супроводу неповнолітніх дітей із зони АТО в інші регіони країни.

Представники влади, громадськості та міжнародних інституцій домовилися, що будуть спільно розбудовувати координацію діяльності усіх суб’єктів, які надають допомогу переселенцям.

Задля цього будуть задіяні:
- оцінка наявного потенціалу та ресурсів для реагування на актуальні потреби;
- управління інформаційними ресурсами, моніторинг та звітність щодо поточної ситуації;
- створення та впровадження стандартів та принципів реагування на гуманітарну кризу;
- адвокація питань, пов’язаних із політикою та практикою реагування за кожним з напрямків роботи кластерів.

Відтепер подібні засідання будуть проводитися у Харківській області щонайменше один раз на місяць.

Нагадаємо, система кластерів була започаткована в рамках реалізації Стратегічного плану реагування Організації Об’єднаних Націй на події на Сході України. Основне призначення кожного кластеру за будь-яким напрямком – це створення постійно діючого, прозорого та реагуючого на актуальні потреби форуму або майданчика для діалогу та координації зусиль державних, неурядових, інституційних та неформальних об’єднань, а також різних агенцій ООН та міжнародних державних і неурядових структур.

 Поділитися