MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Парламент визнав добровольців учасниками бойових дій

13.04.2015   
Георгій Кобзар
Верховна Рада України значно розширила коло осіб, яким надається статус учасника бойових дій та інваліда війни.

Верховна Рада значно розширила коло осіб, яким надається статус учасника бойових дій та інваліда війни.

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» (законопроект № 1688).

Як повідомляє «Правовий простір», за таке рішення проголосував 274 депутат.

Так, закон передбачає надати право на встановлення статусу учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони, що були створені державними чи громадськими організаціями, або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах АТО у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування та самоорганізації були включенні до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України чи Національної гвардії України.

Також за новим законом статус учасника бойових дій надається (на доповнення до раніше визначених законодавством категорій) військовослужбовцям та працівникам Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби, інших, утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Крім того, за законом надається право на встановлення статусу інваліда війни безпосереднім учасникам АТО із числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення.

До того ж, право на встановлення статусу учасника війни надається працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в забезпеченні проведення антитерористичної операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.

Крім того, цей закон поширюється на сім’ї зниклих безвісти, загиблих в АТО чи померлих унаслідок поранення, здобутого в АТО, добровольців, працівників відповідних підприємств та волонтерів.

Новим законом передбачено поширити чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і на сім’ї добровольців та працівників підприємств, установ чи організацій, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час залучення та участі в АТО у період її проведення.

Нагадаємо, за даними Генштабу, більша частина бійців, відправлених на фронт в рамках четвертої хвилі мобілізації, – добровольці.

 Поділитися