MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Росії сина Джемілєва використовують як заручника для тиску на батька - адвокат

14.04.2015   
Яніна Смелянська
Сьогодні краснодарський крайовий суд РФ починає розгляд справи щодо Хайсера Джемільова.

Сьогодні, у вівторок, 14 квітня, краснодарський крайовий суд РФ починає розгляд справи щодо Хайсера Джемілєва, сина відомого українського політика, національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Як поідомляє "Крим.Реаліі", за версією слідства, 27 травня 2013 року Хайсер Джемілєв застрелив 44-річного Февзі Едемова з рушниці свого батька.

"Після анексії Криму Мустафа Джемілєв звернувся до Європейського суду з прав людини з проханням звільнити сина з СІЗО, так як осудний йому злочин кваліфікується як вбивство з необережності. 10 липня ЄСПЛ постановив звільнити Хайсера Джемілєва з СІЗО, однак російське правосуддя поки ніяк не відреагувало на це рішення "-, йдеться в повідомленні.

"Ми у своїй позиції спиралися на рішення Європейського суду, в якому зазначено, що Джемілєв не повинен бути вивезений з Криму або повинен бути повернутий в Україну. На жаль, російські інстанції аж до Верховного суду, по суті, ігнорують дане рішення", - говорить адвокат Джемілєва Микола Полозов.

За словами адвоката, Хайсера Джемілєва звинувачують у розкраданні та зберіганні зброї та боєприпасів, а також умисному вбивстві, вчиненому з хуліганських спонукань.

"Хоча це суперечить первісному обвинуваченню, яке пред’являлося ще українськими правоохоронними органами в 2013 році, тут ми бачимо, звичайно, політичну компоненту, а саме - використання Хайсера в якості заручника для тиску на його батька - Мустафу Джемілєва, оскільки російське слідство посилило кваліфікацію його діяння після розмови Мустафи Джемілєва з Володимиром Путіним", - розповів Полозов.

Також він зазначив упередженість сформованої колегії присяжних, всім членам якої задавали питання про ставлення до анексії півострова і правовий абсурд самого процесу, оскільки "справа відбувалася в Криму, коли він був у складі України і ніким не оспорювався".

"Вчинено було діяння проти громадянина України і, відповідно, громадянином України. Тому Росія в принципі не може жодним чином судити Хайсера Джемілєва, оскільки він не є російським громадянином. І в результаті його дій ніякої шкоди російським громадянам або російським інтересам заподіяно не було. Але разом з тим, тут відбувається певна деформація правового поля шляхом втручання політики ", - вважає Полозов.

 Поділитися