MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Окупанти планують оголосити Меджліс і Курултай терористичними організаціями", - глава Комітету із захисту прав кримськотатарського народу

14.04.2015   
Яніна Смелянська
Координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв впевнений, що мета російських окупантів на півострові оголосити терористичними організаціями представницькі органи кримськотатарського народу, Меджліс і Курултай

Про перехід до цього плану, на думку Баріева, свідчить інцидент з підкиданням патронів чолі Білогірського регіонального меджлісу.

Про це він написав на сторінці у Фейсбуці, аналізуючи спроби окупантів взяти під контроль Меджліс і нав’язати кримським татарам "дружбу" з окупаційною владою.

 "Меджліс і Курултай - представницькі органи кримськотатарського народу можуть оголосити терористичними. Спочатку, російська влада через посередників - політичний істеблішмент Татарстану, намагалися залучити на свою сторону представницькі органи кримськотатарського народу Меджліс і Курултай. При цьому, цинічно порушували, обіцяне відновлення політичних прав кримськотатарського народу. У Конституції Криму, крім статусу кримськотатарської мови як державної, немає ніяких гарантій для корінного народу. Та й стаття з державною мовою фікція, яку ніхто і не збирається реалізовувати на практиці .... Цей проект провалився", - розповів Барієв.

"Потім російські власті намагалися реалізувати новий проект - створити альтернативні Меджлісу кримськотатарського народу і Курултаю кримськотатарського народу організації, такі як "Кирим", "Кирим бірлігі" і т.і. Крім того, "Кирим бірлігі" не одноразово заявляв, що будуть скликати "свій" альтернативний Курултай .... Цей сценарій провалився". - Додав він.

 "З’являється політолог Яна Амеліна з тезою: "Меджліс треба очолити, а не заганяти в підпілля". Далі, ми стаємо свідками конфлікту між лідерами "Кирима" і "Кирим бірлігі" Ільясова і Німетуллаєва відповідно. Відбувається "злив" "Кирим бірлігі"... При цьому активізується робота з членами Меджлісу і делегатами Курултаю кримськотатарського народу, використовуючи "батіг і пряник" ... Посилюється тиск на членів Меджлісу та делегатів Курултаю, обшуки, допити, заклад кримінальних справ, арешти .... Завдання, скликати діючий Курултай в квітні-травні 2015 року, переобрати Меджліс кримськотатарського народу, представити всьому міжнародному співтовариству нову позицію представницьких органів кримських татар. Не виходить ... Тим більше, планам починає заважати ініціатива скликати Світовий Конгрес кримських татар. Це підтверджує істерична реакція деяких "діячів", - пояснив глава Комітету із захисту прав кримськотатарського народу.

"Ситуація з підкинутими патронами і зброєю голові Білогірської (Карасувбазарского) регіонального меджлісу Мустафі Асаба, є наступним і кардинальним етапом боротьби з представницькими органами кримськотатарського народу - Меджлісом і Курултаєм. Основна мета, якщо не налякати остаточно делегатів Курултаю і членів Меджлісу, то оголосити терористичними організаціями представницькі органи кримськотатарського народу, які були обрані народом на легітимних виборах, за участю міжнародних спостерігачів. Не виключено, що може статися якась провокація, а там знайдуть подібні патрони чи ще що-небудь. Таким чином, спробують обґрунтувати міжнародному співтовариству, що борються ні з представницькими органами цілого народу, а з терористами ", - резюмував Барієв.

 Поділитися