MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині заступник голови райдержадміністрації самовільно звільнив головного редактора газети

18.04.2015   
Юрій Шершень
Приводом стало те, що видання не було своєчасно надруковано у зв’язку з відсутністю коштів, які на нього виділяє… сама райдержадміністрація.

Районна влада Печенізького району Харківської області через невихід газети «Печенізький край» звільнила її головного редактора Тетяну Сиром’ятнікову.

Видання не було надруковано у зв’язку з відсутністю коштів, які на нього виділяє… сама райдержадміністрація.

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Фінансування районній газеті було передбачено сесією райради ще у січні цього року. Втім розпорядник коштів – райдержадміністрація – зволікала з підписанням документів. Головний редактор «Печенізького краю» переконана, що це робилося навмисно, аби її звільнити.

За словами звільненої, райдержадміністрація інкримінує їй те, що головред нібито невчасно подала пакет документів на виділення фінансування, і тому газета не вийшла. Сама ж Т. Сиром’ятнікова запевняє, що зробила це вчасно та ще й написала декілька доповідних записок на керівництво РДА, в яких наголошувала на проблемі із затримкою фінансування, спілкувалася з цього приводу із першим заступником голови РДА Іваном Отченашком (за відсутності голови він фактично керує районом).

Проте 1-й зам 16 березня видав розпорядження про її звільнення.

Після усунення з посади головреда виконувачем обов’язків призначили людину, яка раніше не мала відношення до газети, перебувала на пенсії. Але наступного ж дня всі документи на виділення фінансування райдержадміністрація підписала.

Хоча співзасновниками редакції є Печенізька райдержадміністрація, Печенізька районна рада та трудовий колектив редакції радіо прес-центру «Печенізький край», однак згоди більшості співзасновників при звільненні головного редактора отримано не було.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко називає звільнення головного редактора «Печенізького краю» незаконним: «Ми обурені таким зухвальством районних чиновників, які не мали жодного права розпорядженням звільняти головного редактора. На жаль, такі випадки не рідкість для маленьких містечок, де чиновники зловживають владою. І ситуація у Печенігах є яскравим доказом того, що просто терміново треба приймати закон про реформування комунальної преси або закон про звільнення журналістів від «кріпацтва».

На посаді головного редактора Тетяна Сиром’ятнікова працювала 15 років, домоглася того, що «Печенізький край» має тираж 1 100 примірників на 10 тис. населення району, виходить на 6 шпальтах.

Як скаржиться звільнена, з приходом команди Партії регіонів (до якої і входив нинішній перший заступник голови РДА Іван Отченашко) у 2010 році, в газети почалася «чорна смуга»: «Почали різати фінансування, вимагали носити на звірку сторінки. Крім цього, часто нам приходили на друк документи чи статті з поміткою «друкувати безкоштовно», хоча всім зрозуміло, як це впливало на фінансовий стан видання»…

Свої права Тетяна Сиром’ятнікова вирішила відстоювати в суді. Правову допомогу їй надає адвокат, член Харківської правозахисної групи Роман Лихачов.

Як зазначає Р. Лихачов, в нашій країні основним способом перешкоджання журналістам виконувати свої професійні обов’язки є спроби прямого та непрямого тиску з боку виконавчої влади різного рівня. Такі факти складно доводити за канонами юриспруденції, ще важче реагувати на них ефективно, оскільки власники медіа, – і в тому числі такий потужний, як держава, – найчастіше вбачають у ЗМІ лише механізм пропаганди та лобіювання власних інтересів…

Перше засідання Печенізького райсуду відбулося 6 квітня 2015 р. На нього відповідач І. Отченашко не з’явився, надавши довідку, що він у відрядженні. Чергове засідання суду у справі Тетяни Сиром’ятнікової має відбутися 28 квітня.

 Поділитися