MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Визначена дата початку військової агресії РФ проти України

21.04.2015   
Яніна Смелянська
Верховна Рада підтримала проект постанови № 2332 "Про заяву Верховної Ради України "Про відсічі збройної агресії Російської Федерації та подоланні її наслідків". За дане рішення проголосували 259 нардепів.

 У документі наголошується, що вперше визначена дата початку військової агресії РФ проти України - 20 лютого 2014 року
 
"Необхідність прийняття цієї постанови обумовлена потребою офіційного визнання парламентом України як представницьким органом українського народу факту збройної агресії Російської Федерації проти України і визначення обсягу, наслідків та вимог, пов’язаних з цим, що створить юридичну основу для пред’явлення України консолідованих претензій Російської Федерації", - йдеться в постанові.
 
Згідно пояснювальної записці, реалізація постанови не потребує виділення додаткових коштів з Державного бюджету України.
 
Також Верховна Рада України вимагає від Російської Федерації негайно вивести всі військові формування збройних сил РФ і припинити будь-яку підтримку терористичних організацій на сході України, а також покарати винних у підготовці та здійсненні агресії проти України. "Залучити до кримінальної відповідальності і покарати осіб, винних у плануванні, підготовці, початку та здійсненні агресії проти України і скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності. У разі відмови Російської Федерації покарати винних Україна залишає за собою право звернутися до Міжнародного кримінального суду з клопотанням почати розслідування ситуації, яка була викликана збройною агресією Російської Федерації проти України і триває з 20 лютого 2014 року", - йдеться в заяві парламенту

 Поділитися