MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Претензії – приймаються

30.04.2015   
Юрій Нужний
Претензії навіть дрібних власників землі в Україні приймаються. В разі, якщо вони фахово підготовлені правозахисниками.

Нерідко дрібні власники землі стикаються з тим, що орендарі нехтують своїми зобов’язаннями за договорами оренди. І, замість того, щоб відстоювати свої права та законні інтереси, задовольняються тим, що «впаде з барського столу». Але маючи правову підтримку з боку правозахисників, селяни домагаються торжества справедливості.

У червні 2008 року між Степаном К. та ТОВ «АЗ» Печенізького району Харківської області було укладено договір оренди землі площею 6,9603 га строком на 15 років.

Проте в порушення вимог договору стосовно орендної плати, орендарем постійно не дотримувались строки та розмір внесення орендної плати за землю, орендна плата сплачувалась нерегулярно та не в повному обсязі.

Після смерті Степана, у спадщину на початку 2001 року вступив його брат Віталій, якому прийшлося неодноразово нагадувати орендарям про їх зобов’язання. Проте «віз» залишався на тому ж місці. Тим більше, що вступати у суперечки з ТОВ орендодавцю було не дуже зручно, адже мешкає він в іншому районі Харківщини, і лише час від часу навідується до свого землеволодіння.

У квітні поточного року, приїхавши до Артемівки чергового разу, Віталій побачив оголошення про правовий прийом селян, що здійснювався фахівцями Ресурсного центру з земельних питань Чугуївської правозахисної групи.

Поспілкувавшись з головою ЧПГ, членом Харківської правозахисної групи Романом Лихачовим, селянин збагнув, що усні вмовляння недбайливих землекористувачі ні до чого не призведуть. Оскільки до теперішнього часу він не отримав орендну плату за договором оренди землі за 2014 рік, землевласник вирішив пред’явити орендарю письмову претензію, а в разі її незадоволення – звернутися до суду за захистом своїх прав.

Правники з Чугуївської правозахисної групи підготували кваліфіковану претензію та відправили її замовним листом із повідомленням до ТОВ «АЗ».

У документі було зазначено, що згідно з п.п. 7.9 договору оренди, орендна плата вноситься орендарем протягом року, але не пізніше 20 числа останнього у звітному році місяця у грошовій формі та розмірі, що становить 3 відсотки грошової оцінки земельної ділянки. Окрім цього, п. 12 договору передбачено, що у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня.

При цьому наголошувалося, що у випадку незадоволення претензії, орендодавець звернеться до суду щодо задоволення цих вимог, а також розірвання договору оренди від 09 червня 2008 року.

І от напередодні травневих свят Віталій відсвяткував свою правову перемогу: орендар виплатив заборгованість з орендної плати за минулий рік і перерахував 5% пені.

Отже, претензії навіть дрібних власників землі в Україні приймаються. В разі, якщо вони фахово підготовлені.

 Поділитися