MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зайшов на «Радянській армії» – вийшов у Нацгвардії

17.05.2015   
Юрій Нужний
У Харкові повістки з вимогою з’явитися у військкомат тепер вручають не лише за місцем проживання або роботи, але і на станціях харківського метро.

У Харкові повістки з вимогою з’явитися у військкомат тепер вручають не лише за місцем проживання або роботи, але і на станціях харківського метро.

При цьому в органах військового управління запевняють, що діють відповідно до закону і можуть видавати повідомлення в будь-якому громадському місці, – повідомляє Харків.depo.ua.

Тим часом харків’яни і правозахисники в законності такої процедури, м’яко кажучи, сумніваються.

Днями виклик до Жовтневого районного військкомату прямо на станції метро «Холодна гора» отримав 27-річний Костянтин Ж. Як розповів молодий чоловік, вранці до нього підійшли працівник міліції і представник військкомату, представилися і попросили пред’явити паспорт. Перевіривши його, тут же вписали до повістки прізвище, ім’я, по батькові та адресу харків’янина і вручили документ, що зобов’язує з’явитися до призовного пункту.

Костянтин запевняє, що при цьому його дані співробітники ні в яких списках не перевіряли, а раніше йому не приходили повідомлення про необхідність прийти до військкомату.

У соцмережах харків’яни пишуть, що аналогічні випадки сталися й на інших станціях метрополітену, і жартують: мовляв, зайшов на «Радянській армії», а вийшов у Нацгвардії.

При цьому заступник військового комісару Харківській області Юрій Калгушкін запевняє, що його підлеглі дійсно можуть вручати повістки військовозобов’язаним та призовникам будь-де: за місцем проживання, роботи, навчання і в громадських місцях.

«Конкретні місця не обумовлені ніде, а процедура ця називається «сповіщенням». Зупинити в метро або на вулиці співробітник міліції може будь-якого чоловіка у віці від 18 до 60 років. У представників же військкоматів при собі є списки військовозобов’язаних», – стверджує Калгушкін.

Голові Чугуївської правозахисної групи, члену Харківської правозахисної групи Роману Лихачову відомі випадки, коли повістки вручали на блокпостах ДАІ. Процедуру видачі повідомлення в метро і на вулиці із заповненням документу на місці правозахисник називає неправомірною.

«Повістки повинні вручати за місцем проживання, роботи або навчання людини. Навіть якщо придумали якийсь наказ у військкоматі про вручення повісток у транспорті, він абсолютно незаконний», – зазначив Лихачов.

При цьому викликати чоловіка повинні у військкомат тільки того району, де він живе або працює. За словами правника, міліціонер може супроводжувати представника військкомату, перебувати поруч при врученні повістки, але відразу ж вести за собою громадянина у військкомат не має права.

 Поділитися