MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відповідальність за дотримання прав людини в Криму та на окупованій території Донбасу відтепер лежить на Росії

21.05.2015   
Юрій Нужний

Україна відступає від Конвенції з прав людини у Криму та зоні спецоперації в Донбасі. Відповідну постанову Верховної Ради затвердили народні депутати. У ній наголошується, що у зв’язку з анексією Криму за виконання відповідних міжнародних договорів на даній території відповідає Російська Федерація. Подібне формулювання вказане й для зони спецоперації на Донбасі.

«З метою забезпечення життєво важливих інтересів суспільства і держави в умовах збройної агресії Російської Федерації Верховна Рада України, Кабінет міністрів України та інші органи державної влади змушені приймати нормативні рішення, які складають певний відступ від зобов’язань України по Міжнародному пакту про громадянські і політичні права і Конвенції про захист прав людини та основних свобод», – йдеться у тексті постанови.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига роз’яснив це рішення в інтерв’ю журналістам:

«Україна на підставі 15-ї статті цієї ж Конвенції робить відступ, і це не перша країна, яка здійснює подібні речі. Це вже було в історії багато разів. Насправді ми просто констатуємо факт того, що є певні території, на яких державні органи влади України не можуть виконувати свої функції, а, відповідно, не можуть нести відповідальність за те, що відбувається там, тому парламент України прийняв цю постанову.

При цьому якоїсь трагедії не відбувається через те, що дія Конституції поширюється на всю територію України, і всі основні пункти Європейської конвенції та інших міжнародних зобов’язань або прав людини є частиною Основного Закону, невід’ємною частиною, дія якого триває на території України».

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала проект постанови №2765 «Про затвердження заяви про відступ України від зобов’язань, визначених Конвенцією про захист прав людини та основних свобод, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейською соціальною хартією». За відповідне рішення проголосувало 249 народних депутатів.

У заяві сказано, що за дотримання прав людини та виконання відповідних міжнародних договорів у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим несе відповідальність окупант – Російська Федерація. Також Росія як держава, яка фактично окупувала і контролює частину Донецької та Луганської областей, несе відповідальність за дотримання і захист прав людини на даних територіях, відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права захисту прав людини.

Відтепер Україна інформуватиме генерального секретаря ООН і генерального секретаря Ради Європи про стан безпеки ситуації в Донецькій і Луганській областях та про зміну території, на яку поширюється відступ України від зобов’язань по Міжнародному пакту про громадянські і політичні права та Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

 Поділитися