MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Оновлено тимчасовий порядок в’їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства)

17.06.2015   
Яніна Смелянська
16 червня 2015 року Службою Безпеки України було затверджено Оновлений тимчасовий порядок в’їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства).

16 червня 2015 року Службою Безпеки України було затверджено Оновлений тимчасовий порядок в’їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства).

Не дивлячись на вимоги представників НДО відминити пропускну систему, СБУ не йде на такий крок. Застосування Тимчасового порядку порушує права громадян на вільне пересування, до сьогодні залишається потреба у доказі наявності причин для виїзду, відсутній механізм пропуску при евакуації та потребі масового виїзду. Проте, оновлений порядок містить і низку позитивних змін. З повним текстом Тимчасового порядку можна ознайомитися на офіційному сайті СБУ. 

У повідомленні СБУ станом на 16 червня вказуються 6 діючих коридорів для перетинання лінії зіткнення (через бойові дії вони періодично закриваються)

ПЕРЕЛІК КОНТРОЛЬНИХ ПУНКТІВ ВЇЗДУ – ВИЇЗДУ НА АВТОМОБЛЬНОМУ ТРАНСПОРТІ

1) Дорожній коридор «Стаханов-Золоте-Гірське-Лисичанськ» - КПВВ «Лисичанськ»;

2) Дорожній коридор «Горлівка-Артемівськ» - КПВВ «Зайцеве»;

3) Дорожній коридор  «Донецьк-Курахове» - КПВВ «Курахове» та КПВВ «Георгіївка»;

4) Дорожній коридор  «Донецьк-Маріуполь (через Волноваху)» - КПВВ «Бугас»;

5) Дорожній коридор «Новоазовськ-Красноармійськ-Талаківка-Маріуполь» - КПВВ «Гнутове»;

6) Дорожній коридор «Станиця Луганська-Щастя-Новоайдар» - КПВВ «Новоайдар».

ПЕРЕЛІК КОНТРОЛЬНИХ ПУНКТІВ ВЇЗДУ – ВИЇЗДУ НА ЗАЛІЗНИЧНИХ ШЛЯХАХ

1) на дистанції колії «Родаково» – «Красний Лиман» Донецької залізниці - на залізничній станції «Красний Лиман» (поза межами КПВВ розгорнуто контрольний прикордонний пункт (КрП) на залізничній станції «Ниркове»);

2) на дистанції колії «Ясинувата» – «Красний Лиман» Донецької залізниці - на залізничній станції «Костянтинівка» (поза межами КПВВ розгорнуто контрольний прикордонний пункт КрП на залізничній станції «Кривий Торець»);

3) на дистанції колії «Родаково» – «Світланово»  – «Лисичанськ» Донецької залізниці на залізничній станції «Переїзна»;

4) на дистанції колії «Донецьк» – «Волноваха» Донецької залізниці на залізничній станції «Волноваха».

Активісти Донбасс SOS в свою чергу виділили головні поновлення в системі пропусків в своєму аналізі, текст якого надаємо нижче. 

Аналіз редакції Донбасс SOS Тимчасового порядку від 16.06.2015

1. Забороняється перетин лінії зіткнення громадським пасажирським транспортном, за винятком нерегулярних перевезень окремих організованих груп людей (біженців, дітей для оздоровлення та відпочинку, тощо), за відповідним дозволом виданим згідно рішення Координаційного Центру (п. 1.6.).

2. У разі закриття КПВВ в одному з секторів, можно проїхати по іншому сектору. У разі ескалації військового конфлікту або обмежень руху в межах транспортного коридору у певному секторі особа, за наявності дозволу на перетин лінії зіткнення у зазначеному секторі, має право перетнути лінію розмежування в іншому секторі (п. 7.11).

3. Повернуто до переліку раніше прибраний транспортний коридор через Станицю Луганську (дорожній коридор «Станиця Луганська­Щастя­Новоайдар» ­ КПВВ «Новоайдар»).

4. Встановлюється часи роботи КПВВ. КПВВ функціонують без вихідних, цілодобово, контрольно­перевірочні та перепускні заходи здійснюються у літній період з 6:00 до 20:00, у зимовий – з 8:00 до 17:00, в осінній та весняний періоди –з 7:00 до 18:30, або у інший час, встановлений за окремим рішенням керівника АТО.

5. Усі силовики на КПВВ мають мати з собою службові посвідчення. Представники всіх органів і служб України під час виконання службових обов’язків повинні мати при собі службові посвідчення та представницькі картки, а інші особи, які прибувають у службових справах – припис на виконання завдання та тимчасова перепустка.

6. Деталізовано порядок надання відмови у видачі дозволу фізичній особі. Рішення про відмову у наданні дозволу фізичній особі приймається Координаційною групою та надається заявнику не пізніше 20­ти днів з дати реєстрації заявки на отримання дозволу, відповідно до бажання заявника (що зазначається у заяві про надання дозволу) рішення направляється у письмовому вигляді за адресою для кореспонденції або на електрону адресу, що вказується заявником. В рішенні про відмову зазначається номер заявки на видачу дозволу, номер рішення про відмову та дата його прийняття, вказується посадова особа, яка є відповідальною за прийняття такого рішення та підписує таке рішення у разі видачі такого рішення у письмовій формі (голова Координаційною групи, Координаційного центру). Письмове рішення про відмову надається заявнику особисто або на електронну адресу чи поштову адресу, зазначену у заяві (п. 7.10).

7. Скасована вимога з отримання письмових перепусток на транспортні засоби. Переміщення до/з тимчасово неконтрольованих територій транспортних засобів, дозволяється при наявності у осіб, що супроводжують транспортний засіб, технічного паспорту та документу, який підтверджує право власності або довіреність від власника транспортного засобу, засвідчена нотаріально.

8. Прибрано вимогу наявності паперової перепустки у разі наявності відомостей в базі. Наявність паперової перепустки для перетину КПВВ не є обов’язковою.

9. Між першими двома КПВВ необхідно проїжджати з маршрутним талоном, який видаються на одному КПВВ та забирають на другому. Контрольний талон – це бланк для внутрішньої перевірки проходження контролю транспортними засобами між блокпостом першого рубежу і КПВВ та у зворотному напрямку.

10.При подачі заяви в електронній формі, заявник автоматично отримує підтвердження про надходження звернення. При надходженні заяви на електронну пошту координаційної групи та Координаційного центру заявник отримує автоматичну відповідь­підтвердження, про надходження звернення до адресата.

11.Скасована вимога надсилати фотографії при подачі заяви в електронному вигляді. На практиці, в секторі “А” раніше вимагалося подавати фотографію, незалежно від форми подання заяви, наразі така вимога теж скасована.

12. До закритого переліку підстав для виїзду/в’їзду з непідконтрольної території України додано ще одне ­ здійснення поїздок на неконтрольовану (контрольовану) територію (трудова діяльність, навчання, наукова діяльність, культурна або релігійна мета, оздоровлення, супровід дитини до загальноосвітніх чи дошкільних навчальних закладів, тощо) (пп. 8 п.7.1.). Проте перелік залишився закритим (вичерпним).

13. Розширений перелік підстав для відмови у виїзді осіб з неконтрольованої території. Зокрема, якщо особа не змогла підтвердити мету свого в’їзду на контрольовану територію, особі відмовлють у виїзді з непідконтрольної території. Крім того, збережена така підстава для відмови, як протиріччя виїзду особи інтересам забезпечення національної безпеки України або охорони громадського порядку, загрожує охороні здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб.

14.Детально врегульовано питання проїзду дітей (п. 5.1.1 та 5.1.2). В’їзд на неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16­річного віку, здійснюється з дотриманням вимог передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57. Виїзд з неконтрольованої території громадян України: a. які народились у 1998 році і пізніше та не змогли оформити паспорт громадянина України (внаслідок проживання у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження), здійснюється за умови пред’явлення свідоцтва про народження/копії свідоцтва про народження або будь­якого іншого документа, який дає можливість ідентифікувати таких осіб, особи (осіб), у супроводі якої (яких) громадяни України, які не досягли 16­річного віку виїжджають з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи; b. які не досягли 16­річного віку, здійснюється за умови пред’явлення свідоцтва про народження дитини, будь­якого документа, визначеного статтею 5 Закону України "Про громадянство України" або статтею 2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України" особи (осіб), у супроводі якої (яких) громадяни України, які не досягли 16­річного віку виїжджають з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи; c. дитини, яка народилась після початку проведення АТО, та внаслідок проживання у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, їй не було оформлено свідоцтво про народження, здійснюється за умови пред’явлення будь­якого документа, визначеного статтею 5 Закону України "Про громадянство України" або статтею 2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України" особи (осіб), у супроводі якої (яких) дитина виїжджає з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи.

15.Врегульовано питання проїзду осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі. У разі надвання громадянином документу про посвідчення особи, що звільнилась з місць позбавлення волі на неконтрольованій території упродовж трьох діб, після відповідної перевірки МВС та Державної міграційної служби України (далі – ДМСУ), надається довідка (копія форми 1 щодо підтвердження громадянства та отримання паспорту громадянина України) для подальшого пропуску його на підконтрольну територію України (п. 7.1).

16.Передбачені випадки виїзду осіб з неконтрольованої території в екстрених випадках без наявності дозволу фізичної особи. Особа, яку змусили або яка самостійно покинула своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, за відсутності у такої особи підстав та документів, визначених пунктами 7.1 та 7.2 цього Тимчасового порядку, перетинає лінію зіткнення за рішенням керівника КЦ без отримання дозволу фізичній особі. У разі явної загрози життю та здоров’ю людини для перетину лінії зіткнення дозвіл не вимагається.

17. Скасована вимога для іноземців щодо доведення фінансової спроможності. Проте у паспортні документи, що подаються іноземцями та особами без громадянства, які в’їжджають або виїжджають з неконтрольованої території, службовими особами підрозділів Держприкордонслужби проставляється спеціальна відмітка, за винятком внутрішніх паспортних документів (п. 5.7).

18.Врегульовано питання вивозу власних речей з непідконтрольної території. Дозволяється вивіз власних речей, з ознаками користування, призначені для облаштування помешкання внутрішньо переміщеними особами, а саме: меблі, посуд, кухонне приладдя, постіль та постільна білизна, книги, зошити, канцелярське приладдя, килими, картини, освітлювальні прилади, інструменти, дитячі іграшки тощо.

 

 Поділитися