MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати громадського спостереження Харківського КВУ за серпень 2015 року

10.09.2015   
Харківська обласна організація Всеукраїнського громадського об’єднання «Комітет виборців України» здійснює громадське спостереження з процесом організації та проведення місцевих виборів на Харківщині. Наводимо результати даного моніторингу за серпень.

Харківська обласна організація Всеукраїнського громадського об’єднання «Комітет виборців України» здійснює громадське спостереження з процесом організації та проведення місцевих виборів на Харківщині. Наводимо результати даного моніторингу за серпень.

Особливості ведення кампаній місцевими організаціями партій

До особливостей ведення передвиборчої кампанії політичними партіями в Харківській області необхідно віднести наступні моменти. Передусім, важливо, що обласний осередок «Блоку Петра Порошенка» очолює голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, який до цього працював заступником голови Адміністрації Президента Б. Ложкіна. На відміну від екс-голови Харківської ОДА Ігоря Балути, І. Райнін знайшов спільну мову з діючим харківським міським головою Геннадієм Кернесом. Тобто на цьому рівні, за деякими інсайдерськими даними, досягнута неформальна домовленість…

Наступний рівень спільних домовленостей – це залучення людей «Опозиційного блоку» (керівник Михайло Добкін, він же колишній голова обласного осередку Партії Регіонів) до співпраці з партією «Відродження». Локомотив цієї політичної сили – екс-начальник Південної залізниці Віктор Остапчук, який сконцентрував особисті зусилля на місцевих виборах у своєму виборчому окрузі (м. Ізюм, Куп’янськ). До тих же домовленостей долучилася нова політична сила «Наш край», ініціатором створення якої є народний депутат Олександр Фельдман.

Доля ж самого «Опозиційного блоку» в Харківської області була невизначеною. Тільки 20 серпня Київський апеляційний адміністративний суд зобов’язав Харківське управління юстиції протягом трьох днів зареєструвати місцевий осередок «Опозиційного блоку»…

Ще одне об’єднання в Харкові відбулося між партією «Громадський рух «Народний контроль» Дмитра Добродомова та партією «Контролюй владу» Анатолія Родзинського, хоча нова політична сила поки не зареєстрована центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації (легалізації) об’єднань громадян.

Вибори міського голови Харкова

Про своє бажання балотуватися на посаду Харківського міського голови оголосив колишній міністр аграрної політики України – голова Харківської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Швайка. І наразі вже проти двох майбутніх кандидатів на посаду Харківського міського голови – Кернеса і Швайки відкриті кримінальні провадження.

Виходячи з того, що основні «гравці», судячи з усього, домовились, а політична партія «Самопоміч» не має яскравої, харизматичної особистості на посаду міського голови, простежувався план «чіткого і послідовного» проведення виборів міського голови на користь Геннадія Кернеса. Тому вихід на авансцену виборчої кампанії підприємця Юрія Сапронова викликав негативну реакцію команди діючого міського голови у соцмережах та на телебаченні, підконтрольному міськвиконкому.

Колишній голова ХОДА Ігор Балута (наближений до Арсена Авакова) був висунутий кількома громадськими організаціями та підтриманий на т.з. праймеріз за участю кількох партій та організацій.

21 серпня, газета «Слобідський край», засновником якої виступає Харківська обласна рада, опублікувала статтю «Олександр Фельдман візьме участь у виборах на посаду міського голови Харкова, якщо відчує, що у владу намагаються прорватися екстремістські сили». Оскільки в даній статті викладена думка потенційного кандидата щодо розвитку міста, матеріал можна вважати політичною рекламою.

Реєстрація місцевих організацій партій

Головне територіальне управління юстиції в Харківській області відмовило у реєстрації Харківському осередку «Волонтерської партії України». Про це на прес-конференції в прес-центрі «Время» 21 серпня повідомив Ігор Балута. На прес-конференції І. Балута також підтвердив своє рішення балотуватися в мери від «Волонтерської партії України», членом якої він є.

Триває протистояння управління юстиції з «Опозиційним блоком». Апеляційний суд відмовив управлінню у задоволенні скарги щодо нереєстрації місцевих осередків партії. Поки триває судова тяганина, виборчий процес продовжується.

З нових партій також зареєстровані: міські організації партій «Нова Держава», ПП «Соціалісти», УКРОП.

Агітація

Пряма агітація місцеві організації партій та окремих потенційних кандидатів  перед початком виборчого процесу ще не набула широкого розмаху, але вже почалася. Так, вже традиційною для районів міста Харкова, стала присутність перед місцевими виборами агітаційних наметів Партії пенсіонерів України.

Політична партія «Самопоміч» вже відзначилась замовленням та розповсюдженням випуску нібито незалежної газети «Харьковская неделя», що є проектом інституту Горшенiна, з яким в них є домовленість. Дане видання містить виступи політиків від партії «Самопоміч», що можна віднести до агітації (політичної реклами) перед початком виборчого процесу.

У місті з’явилися «білборди» з політичною рекламою різних партій, таких як «Самопоміч», «Укроп», «Контролюй Владу», «Солідарність», «Свобода», «Наш край». Щотижня роздаються партійні газети: «Громадська варта Харкова», «Контролюй владу», «Опозиційний блок». Радикальна партія Ляшка провела розклейку листівок з інформацією про парламентську роботу РПЛ.

Чиновники з мерії вже традиційно перед виборами заздалегідь «йдуть в народ» «консультувати» та «інформувати». Так, заступник харківського міського голови з питань соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан зустрічалась з мешканцями міста у дворах житлових будинків, також були помічені об’яви із запрошенням до зустрічі з боку голови Київського району Н. Казанжиєвої.

Оскільки Ю. Сапронов став активним учасником виборчих перегонів у м. Харкові, за інформацією, отриманою з власних джерел ХОВ КВУ, міській голова Г. Кернес екстрено скликав керівників усіх рекламних агенцій та власників рекламних площ з метою недопущення конкурента до цього ресурсу, але поки Сапронову вдається проривати інформаційну блокаду, використовуючи біг-борди, сіті-лайти, рекламні ролики на місцевих телеканалах, а також плакати на стовпах.

Основні меседжі, які доносять місцеві організації партій, потенційні кандидати громадянам, не виходять за межі вже звичних, та стосуються загальних популістських обіцянок кращого життя, змішаних зі своїм розумінням миру та патріотизму. Так, О Фельдман у вже згаданій статті «Слобідського краю» обіцяє залишити Харківщину мирною, безпечною і комфортною для життя, місцем, де будуть спокійно рости діти та внуки…

У Чугуєві з намету БПП «Солідарність» дітям роздавали надувні кульки з символікою партії (що викликало незадоволення та критику з боку активістки партії «Наш край»).

Чугуївська міська організація ВО «Батьківщина» збирає підписи проти підвищення тарифів на комунальні послуги (так звану «квартплату»), здійснене рішенням міськвиконкому у липні поточного року.

Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Успішна країна» встановлює намети, біля яких проводить «формуюче» соціологічного дослідження на тему «Чому я голосую?».

У зв’язку з тим, що виборчий процес ще не вступив до активної фази, заборонені форми передвиборної агітації не набули масового розповсюдження. Але вже маємо прикрі факти. Так, поширюється «джинса» – масово про діяльність В. Остапчука (під маркою руху «Соціальний Рух Поваги», але все частіше й від «Відродження» («Обрії Ізюмщини», сайт газети). Також, за нашими даними, у приватному секторі міста Куп’янська розповсюджена газета «Відродження», тираж 20 000 примірників.

Щодо голови Ізюмської міської організації Української партії Д. Беспалого у серпні поширені листівки з елементами чорного PR, до цих же технологій можна віднести сюжет «Харьковских известий», спрямований проти розклейки плакатів Ю. Сапронова на стовпах.

У фойє Ізюмської райдержадміністрації на дошці оголошень – наліпки партії «Солідарність» з інформацією про гарячу лінію з протидії корупції.

Харківське обласне відділення ВГО «Комітет виборців України»

 Поділитися