MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ХПГ на ХХІІ Форумі видавців у Львові

16.09.2015   
Ігор Черніченко
Відбулася презентація видань ХПГ та видавництва «Права людини», випущених у 1992-2015 роках. Окремі презентації були присвячені двом новим книгам – «Тюремным дневникам» всесвітньо відомого акордеоніста Ігоря Завадського, який вже 3,5 роки з численними порушеннями законодавства утримується в Лук’янівському СІЗО, а також «Українським силуетам» Михайла Хейфеця.

Харківська правозахисна група виступила організатором низки заходів у рамках ХХІІ Форуму видавців, що проходив 9-13 вересня у Львові.

Зокрема, відбулася презентація видань ХПГ та видавництва «Права людини», випущених у 1992-2015 роках. Окремі презентації були присвячені двом новим книгам – «Тюремным дневникам» всесвітньо відомого акордеоніста Ігоря Завадського, який вже 3, 5 роки з численними порушеннями законодавства утримується в Лук’янівському СІЗО, а також «Українським силуетам» Михайла Хейфеця – першому вітчизняному україномовному виданню нарисів про Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, Миколу Руденка та інших учасників руху опору, написаних людиною, що особисто познайомилася з героями своїх оповідей під час перебування в ув’язненні. З цими книгами та іншими виданнями під час Форуму також можна було ознайомитися на окремому стенді ХПГ у Львівському палаці мистецтв.

Крім того, 10 вересня у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» відкрилася підготовлена ХПГ виставка «Інакші. Дисиденти Східної України». На ній представлена інформація про представників дисидентського руху, життя та діяльність яких значною мірою пов’язані зі східноукраїнськими областями – Харківською, Донецькою та Луганською. Мета експозиції – показати рух опору радянському тоталітаризму через біографії східноукраїнських дисидентів та представити образ українського Сходу, дещо відмінний від наявних у певної частини суспільства стереотипів.

Виставку було створено на основі матеріалів архіву та бібліотеки Харківської правозахисної групи, особистого архіву Василя Овсієнка та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького». В експозиції подано матеріали самвидаву і тамвидаву, біографічні відомості, світлини, документи, а також особисті речі людей, що прожили принаймні частину свого життя у Східній Україні та були представниками національного (Іван Дзюба, Олекса Тихий, Микола Руденко, Василь Стус, Іван та Надія Світличні, Григорій Гайовий, Ігор Кравців, Анатолій Здоровий, Степан Сапеляк), загальнодемократичного (Петро Григоренко, Генріх Алтунян, Владислав Недобора, Аркадій Левін, Володимир Пономарьов, Анатолій Демчишин, Анатолій Корягін, Дора Штурман, Євген Анцупов) напрямів дисидентства, руху за соціальні та економічні права (Олексій Нікітін, Володимир Клебанов, Євген Доніченко тощо). Всього на виставці представлено матеріали про 28 осіб, але підкреслюється, що значна частина представників руху опору зі Східної України залишилася поза межами експозиції.

На відкритті виставки були присутні дисиденти, колишні політв’язні Василь Овсієнко та Зорян Попадюк, а також правозахисник Євген Захаров, які були особисто знайомі з багатьма представленими в експозиції людьми. Вони поділилися з присутніми своїми спогадами, цікавими історіями та міркуваннями, пов’язаними з тематикою виставки. Під час відкриття експозиції також відбулася презентація проекту ХПГ «Віртуальний музей "Дисидентський рух в Україні"».

Виставка «Інакші. Дисиденти Східної України» пробуде у «Тюрмі на Лонцького» ще близько місяця, після чого планується її експонування у підконтрольних Україні містах Донбасу.

 Поділитися