MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд над Савченко все більше нагадує шапіто

07.10.2015    джерело: tsn.ua
медіа-група ХПГ
"Інакше як балаганом я це назвати не можу. Всі свідки, які виступали, хтось більшою мірою, хтось меншою, брешуть", - розповідає адвокат Надії Савченко Микола Полозов.

На засіданні суду у справі Надії Савченко, що сьогодні відбувається у російському Донецьку, допитують свідків. Проте, як сказав адвокат Микола Полозов, це засідання нагадує балаган, а не суд.

"Інакше як балаганом я це назвати не можу. Всі свідки, які виступали, хтось більшою мірою, хтось меншою, брешуть", - розповідає Полозов. Сьогодні опитали співробітника ФСБ Олексія Почечуєва, однак на суді Надія Савченко, вдягнувши торбу на голову, довела, що свідок не може її бачити через погану якість сигналу. Проте, суд цей доказ не взяв до уваги і продовжив допит "свідка", хоча той і не бачив, проти кого свідчить.

З іншого боку, адвокати Савченко впевнені, що особа, яка сьогодні видавала себе за Почечуєва, ним не є. Адвокат Ілля Новіков вирушив до Воронежа, де перебувають так звані "свідки", аби довести, що людина у перуці та окулярах, яка сьогодні свідчила проти Савченко, не є співробітником ФСБ Почечуєвим.

"Ми впевнені, що це не Почечуєв, але поки не можемо сказати чому, на яких підставах ми це припускаємо. Природно, ми все розповімо, але трохи пізніше", - розповідає адвокат.

Навіщо спецслужбам підмінювати особу, навіть адвокати припустити не можуть. Кажуть, це "така складна логіка ФСБ". Крім ФСБшника, сьогодні допитували луганських бойовиків. Причому їх доправили безпосередньо до судової зали у російському Донецьку. "Зараз ми переходимо до допиту свідків сепаратистів. Зараз допитують Єфімова - це таксист, який підвозив журналістів до селища Металіст. Він військовослужбовець так званої "ЛНР". Що характерно, якщо до цього свідки, були по відеозв’язку, то сепаратистів привозять просто до суду. При цьому суддя забороняє їх знімати, пояснюючи безпекою цих людей.
Але ми сподіваємося, що оскільки сепаратистів привозять сюди в суд, то привезуть і головного свідка Ігоря Плотницького. До нього у нас є маса запитань. Але нам заздалегідь не говорять, хто і коли буде", - пояснює Полозов. Загалом, каже адвокат, суд відверто працює на сторону обвинувачення. Більш того, захист льотчиці неодноразово говорив, що вирок Савченко вже винесений.

Однак, адвокати мають на меті показати на весь світ, яким далеким від правосуддя абсурдом займаються у російському суді.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії. У РФ її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських журналістів, які нелегально прибули на територію України, щоб у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових.

Крім того, льотчицю звинуватили у незаконному перетині кордону. За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі.

16 липня 2014 року консул України в Росії Геннадій Брескаленко зустрівся з Надією Савченко після дев’яти відмов з боку РФ у відвідуванні арештантки. Надія розповіла консулу, що терористи відвезли її у Луганськ, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча. Вже звідти доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування.

20 лютого вона відмовилася від ін’єкцій глюкози, які підтримували її життя. Без їжі Савченко була 83 дні. За час голодування вона схудла більше, ніж на 20 кілограмів.

2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України".

У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

24 квітня СК РФ висунув Надії Савченко остаточне обвинувачення у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. Україна, ЄС і США, а також міжнародні правозахисні організації неодноразово закликали російську владу звільнити Надію Савченко.

13 липня офіційний представник СКР Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув’язнення. За словами Маркіна, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як пособник, а як співвиконавець вбивства.

 Поділитися