MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як протидіяти дискримінації внутрішньо переміщених осіб

10.11.2015   
Юрій Чумак
З правоосвітньою метою Чугуївська правозахисна група підготувала та видала буклет (правову пам’ятку) «Як протидіяти дискримінації внутрішньо переміщених осіб».

В умовах конфлікту на Сході України та економічної кризи, стрімкої інфляції та падіння рівня життя, безробіття та росту інших соціальних проблем відбуваються активні процеси в суспільному середовищі.

На цьому тлі, на жаль, зростають та множаться й ксенофобні настрої, виявом яких нерідко стає дискримінація найбільш вразливих верств суспільства, в тому числі вимушено переміщених осіб. Яким, крім гострих питань, що стоять на порядку денному всіх українців, доводиться додатково потерпати від утисків – юридично встановлених (як, скажімо, жорсткі обмеження у пересуванні з окупованих територій та «нерезидентство» кримчан) та фактичних – неприйняття на роботу, відмови у наданні в оренду житла тощо.

Тобто, на практиці вимушені переселенці стикаються з проявами дискримінації.

Дискримінація – ситуація, за якої особа та/або група осіб за їх ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними, зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами в будь-якій формі, встановленій цим Законом, крім випадків, коли таке обмеження має правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними (ст. 1 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні»).

Статтею 14 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачено, що внутрішньо переміщені особи користуються тими ж правами і свободами відповідно до Конституції, законів та міжнародних договорів України, як і інші громадяни України, що постійно проживають в Україні. Забороняється їх дискримінація при здійсненні ними будь-яких прав і свобод на підставі, що вони є внутрішньо переміщеними особами.

З правоосвітньою метою Чугуївська правозахисна група підготувала та видала буклет (правову пам’ятку) «Як протидіяти дискримінації внутрішньо переміщених осіб» в рамках проекту «Підвищення обізнаності вимушено переміщених осіб щодо захисту від дискримінації, налагодження діалогу між внутрішньо переміщеними особами, роботодавцями та місцевою владою», що реалізовувався ЧПГ в межах ініціативи «Досягнення рівності: спільний підхід для покращення стану рівності та недискримінації», за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження», у співпраці з ГО «Центр соціальна дія» та Коаліцією з протидії дискримінації в Україні:

Як протидіяти дискримінації ВПО (pdf-file)

 Поділитися