MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Загальні підсумки виборчої кампанії 2015 року в Харківській області

12.11.2015   
Георгій Кобзар

12 листопада 2015 року у харківському прес-центрі Інституту Горшеніна відбулася прес-конференція «Загальні підсумки виборчої кампанії. Ймовірні конфігурації місцевих рад у Харківській області» за участі керівника місцевого відділення «Комітету виборців України» Михайла Камчатного.

Інформуємо читачів про відомості, зібрані та проаналізовані КВУ:

Діяльність виборчих комісій

До Харківської обласної виборчої комісії 4 листопада 2015 року надійшли усі протоколи районних та міських (міст обласного значення) територіальних виборчих комісій Харківської області про підсумки голосування в територіальних виборчих округах в межах багатомандатного виборчого округу з виборів депутатів Харківської обласної ради 25 жовтня 2015 року. На підставі отриманих протоколів, обласна ТВК постановила визнати обраними депутатів Харківської обласної ради згідно із затвердженим списком.

Загалом, процес прийому виборчої документації та встановлення результатів виборів територіальними виборчими комісіями відбувався відповідно до визначених законом процедур і термінів. Однак, наявність окремих технічних помилок, які допускали члени дільничних виборчих комісій на етапі складання і транспортування виборчої документації, суттєво сповільнили та ускладнили процес встановлення підсумків голосування у виборчих округах.

Основними проблемами, які виникали на етапі визначення результатів виборів, були помилки в протоколах дільничних виборчих комісій, зокрема розходження в цифрах, незаповнені розділи протоколу, недопустимі виправлення, некоректне визначення відсоткових даних. Через неналежне оформлення або пакування виборчої документації дільничними виборчими комісіями ТВК неодноразово відправляла протоколи на уточнення.

Зокрема, на уточнення протоколів відправили Красноградську РВК Харківської області, Первомайську РВК Харківської області, Чугуївську МВК Харківської області, Ізюмську РВК Харківської області, Шевченківську РВК Харківської області та деякі інші.

У зв’язку із дефіцитом бюджету на проведення місцевих виборів, Харківська міська виборча комісія забезпечила кожний район міста Харкова всього двома автобусами для здійснення членами комісії виборів за місцем перебування виборців. Тому більшість дільничних виборчих комісій вимушена була направляти своїх визначених членів для здійснення голосування виборців за їх місцем перебування пішки. Для цього до членів комісії був приставлений працівник правоохоронних органів, який із ними ходив по домівкам. Хоча статтею 78 Закону України «Про місцеві вибори» працівників міліції не уповноважено супроводжувати членів ДВК, які пішки забезпечували можливість проголосувати виборцям за їх місцем перебування.

Робота комісій – як районних і міських ТВК, так і ДВК, на жаль, вирізнялась масою грубих технічних помилок, нерозумінням Закону, непрофесійністю, а іноді просто ігноруванням елементарних норм законодавства. Лише окремі комісії, де були старі досвідчені керівники, нормально і вчасно здали протоколи і виборчу документацію.

Типовим порушенням, яке, вочевидь, було повсякчасним на території України, є те, що територіальні комісії фактично організовували перерви у своїй роботі зі встановлення результатів виборів, оскільки здійснювати цей процес безперервно протягом кількох діб фізично неможливо. Тим не менш, формально це може підпадати під порушення ч. 2 ст. 83 та ч. 2 ст. 84 Закону України «Про місцеві вибори». Проте офіційно перерви в засіданнях ТВК не оголошувалася.

Напруженість у роботі Харківської міської виборчої комісії відчувалася протягом тижня після дня голосування. Черги дільничних комісій, які звозили свої підсумкові протоколи про результати виборів депутатів в Харківську обласну раду, нервозність, з якою члени ДВК чекали своєї черги, стали навіть причиною конфлікту, коли ледве не побилися кілька чоловіків. Незважаючи на фізичну втомленість членів комісії, хтось розповсюдив чутки, що з приміщення Харківської міської виборчої комісії винесено мішок із бюлетенями. Аби припинити спекулювання стосовно цієї теми, головою Харківської міської виборчої комісії було прийнято рішення про перерахунок всіх 601 мішків (!) із бюлетенями.

Відсутність програмного забезпечення не дозволяє автоматично опрацьовувати результати голосування, тобто визначати кількість мандатів та прізвища кандидатів у депутати, які виявилися обраними. Це здійснювалося ТВК у ручному режимі.

Спроби фальсифікації результатів виборів

Було офіційно встановлено спробу сфальсифікувати вибори на виборчій дільниці № 631626. За вимогою Харківської міської організації партії «Відродження», Харківська міська виборча комісія призначила перерахунок бюлетенів на вказаній ДВК. Причина полягала в тому, що невідомі особи намагалися сфальсифікували результат виборів і приписали Харківській міській організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» зайві 200 голосів. Після перерахунку голосів «Блок Петра Порошенко «Солідарність» отримав 42 голоси, «Відродження» – 442 голоси. Таким чином, Навроцький Олексій Олексійович, доцент кафедри міжнародного права ХНУ ім. В.Н. Каразіна був законно визнаним Харківською міською виборчою комісією депутатом Харківської міської ради, висунутим партією «Відродження»…

З 26 жовтня 2015 року слідчим відділом ХМУ ГУМВС України в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015220010000463 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 158 КК України. Відомості про кримінальне правопорушення внесені до ЄРДР за рапортом начальника сектору ВКР ХМУ ГУМВС України в Харківській області Хлебнікова С.А., щодо отримання інформації про факти підробки групою осіб протоколів дільничних виборчих комісій №№ 631376, 631377, 631378, 631383, 631392 Ленінського району міста Харкова про підрахунок голосів виборців, складених під час проведення виборів 25 жовтня 2015 року.

За даними голови Харківської міської виборчої комісії Биндич А.В., на всіх дільничних виборчих комісіях міста Харкова голосування було визнано дійсним. Таким чином, враховувалися всі голоси виборців, які віддали їх за партію чи кандидата. Однак, залишається питання, як діяти Харківській міській виборчій комісії, якщо слідчі правоохоронної системи встановлять факт підробки протоколів на п’яти дільничних виборчих комісіях?

ХОВ ВГО «Комітет виборців України»

 Поділитися