MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

21 листопада – День Гідності та Свободи. Герої не вмирають

22.11.2015   
Юрій Чумак
День Гідності та Свободи – свято України, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

День Гідності та Свободи – свято України, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Фактично це свято є наступником Дня Свободи, який відзначався 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005 – 2011 роках, поки не був скасований указом В. Януковича. Але незабаром «скасували» самого Януковича. І 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

Як зазначено в Указі, це свято запроваджено «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

Гаслом і темою відзначення Дня цього року стало «Вільні творять майбутнє».

У Києві та інших населених пунктах пройшли урочистості та меморіальні заходи.

У Харкові 21 листопада 2015 р. торжества з нагоди річниці Революції Гідності сталися на традиційному місці – біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Представники обласної влади, активісти харківського Євромайдану, воїни АТО та волонтери зібралися, поклали квіти до монумента і вшанували пам’ять харків’ян – героїв Небесної сотні.

А напередодні – 19 листопада – у кінотеатрі «Київ» відбувся показ стрічки «Герої не вмирають», знятого харківським режисером-документалістом Дмитром Коноваловим.

 Поділитися