MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ВООЗ рекомендує оголосити в Україні надзвичайний стан у зв’язку із спалахом поліомієліту

02.12.2015   
Яніна Смелянська
25 листопада у Білій Церкві на Київщині помер 3-річний хлопчик. За даними лікарів, 6 листопада в дитсадку він, як і інші діти, був вакцинований проти поліомієліту. Через два дні у хлопчика погіршився стан здоров'я: піднялася температура, з'явились болі в животі. Близько тижня дитина перебувала в лікувальному закладі: як стверджують лікарі, хлопчик хворів на ГРВІ. Згодом він був виписаний додому. Через 10 днів дитині знову стало зле, і вдома хлопчик помер.

25 листопада у Білій Церкві на Київщині помер 3-річний хлопчик. За даними лікарів, 6 листопада в дитсадку він, як і інші діти, був вакцинований проти поліомієліту. Через два дні у хлопчика погіршився стан здоров'я: піднялася температура, з'явились болі в животі. Близько тижня дитина перебувала в лікувальному закладі: як стверджують лікарі, хлопчик хворів на ГРВІ. Згодом він був виписаний додому. Через 10 днів дитині знову стало зле, і вдома хлопчик помер.

Слідство у справі смерті трирічного хлопчика наразі не називає попередніх версій. Слідчі чекають на результати судово-медичної експертизи. Про це заявив прес-секретар ГУ Національної поліції в Київській області Микола Жукович.

«Зараз проводяться судово-медичні експертизи, щоб встановити причину смерті цього хлопчика. Тільки вона може встановити, від чого він помер. Після висновку судово-медичної експертизи ми зможемо говорити, чи це була чиясь недбалість, чи результат вакцинації, або внаслідок захворювання», - сказав Жукович.

Він додав, що паралельно з проведенням судово-медичної експертизи фахівцями МОЗ батьки хлопчика замовили проведення незалежної експертизи.

«Проведення судово-медичної експертизи передбачає саме відкриття цього кримінального провадження, а батьки, щоб не було заангажованості, слідчому сказали, що замовлять незалежну експертизу. Наскільки я знаю, батьки хлопчика начебто замовили її проведення. Ми вважаємо, що так навіть краще буде. Будуть дві експертизи, які можна буде зіставити і дізнатись більш правдиво, що стало причиною смерті хлопчика», - наголосив прес-секретар облуправління Національної поліції.

За словами Жуковича, в межах цього кримінального провадження вже опитано усіх лікарів, які мали доступ до хлопчика і займались його лікуванням. Крім того, слідчі опитали й працівників дитячого садочку, куди ходив хлопчик і де проводилася вакцинація проти поліомієліту, а також опитали батьків.

Він також підкреслив: про те, що дитина померла від вакцинації, заявляють виключно батьки хлопчика. Слідство наразі розглядає всі можливі версії, але остаточний висновок мають надати судмедексперти.

«Ми не можемо говорити, що це сталося саме від вакцинації. Це батьки заявляють. Ми не заперечуємо, що вони можуть таке заявляти. Ми не відкидаємо цю версію, можливо і від цього. Але висновок повинна дати судово-медична експертиза», - підсумував він.

В свою чергу заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець на брифінгу в понеділок, 30 листопада, заявив, що в даний час Україна в ході додаткової імунізації не використовує оральну поливакцину для профілактики поліомієліту виробництва "Санофі Пастер" (Франція), надану в травні 2015 в якості гуманітарної допомоги.

"Вакцина, яка використовується в ході імунізації, завезена в Україну у вересні Дитячим фондом ЮНІСЕФ. Всі серії та номери партій відомі. Вакцина, яка використовувалася в Білій Церкві, жодним чином не відноситься до вакцини, поставленої 21 травня, навколо якої було багато пересудів і спекуляцій. Це зовсім інша вакцина. Жодна доза тієї вакцини не застосовувалася, вона знаходиться на складах "Укрвакцини" і додатково досліджується виробником ", - повідомив Перегінець.
 
Однак, незважаючи на всі доводи українських чиновників, Всесвітня організація охорони здоров'я закликає Україну ввести надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я у зв'язку зі спалахом поліомієліту. Про це повідомила представник Бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан.
 
"ВООЗ також рекомендує оголосити в країні надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я для того, щоб відповісти на спалах поліомієліту так швидко і так ефективно, як це можливо", - закликала Ніцан.
 
Вона пояснила, що організація просить Україну ввести надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я ще з початку спалаху поліомієліту в Україні в Закарпатській області.
 
Ніцан зазначила, що ВООЗ стурбований ще й тим станом речей, що в Україні вакциновано лише половину дітей.
 
Також за словами Ніцан, сьогодні Україна перебуває в списку країн, перед в'їздом в які рекомендується робити вакцинацію проти поліомієліту.
 
"Через спалах поліомієліту в Україні відтепер Україна знаходиться в списку країн, куди всім мандрівникам рекомендують зробити вакцинацію від поліомієліту перед поїздкою в Україну. Також у цьому списку країн перебувають Нігерія, Нова Гвінея, Мадагаскар і Лаос", - додала вона.
 
Нагадаємо, другий раунд імунізації проти поліомієліту стартував в Україні у понеділок, 30 листопада.
 Поділитися