MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківський реабілітаційний центр для незрячих не надає послугу з супроводу

16.12.2015   
Оксана Нечепоренко
У Соціально-реабілітаційному центрі для незрячих по вулиці Світлій дійсно закриті двері й у вікнах темно. Супроводжуючих скоротили. Причина – не залишилося бюджетних коштів.

Без сторонньої допомоги Віра Арсеніївна може обходитися тільки вдома. Зір жінка втратила після операції і вже більше 40-ка років не бачить навіть світла. Проживає вона одна і щоб впоратися зі справами, що потребують походу на вулицю (а такі є майже кожен день), завжди зверталася до Реабілітаційного центру для незрячих. Тут їй виділяли спеціального супроводжуючого.

Супровід, каже Віра Арсеніївна, раніше справно працював цілий рік. Але цього року жінці довелося тугувато, за допомогою доводилося вже звертатися до сусідів. Послуга запрацювала тільки з травня місяця. А вже з 1 грудня жінці повідомили в Центрі, що тепер у зв’язку з відсутністю грошей супроводжуючих взагалі не буде.

У Соціально-реабілітаційному центрі для незрячих по вулиці Світлій дійсно закриті двері й у вікнах темно. А його директор Сергій Москалець підтверджує: супроводжуючих дійсно скоротили. Причина – не залишилося бюджетних коштів. Така ситуація, каже Москалець, повторюється в кінці кожного року.

У наступному році ця послуга обов’язково буде, правда, з якого місяця, голові Центру важко відповісти. І тут проблема в складній процедурі отримання фінансування. Адже за законом громадські роботи мають фінансуватися з двох джерел – у даному випадку з міськбюджету і з держбюджету через центр зайнятості. Але постійна неузгодженість і велика кількість процедурних моментів відтягують введення цієї послуги в дію.

Те, що програма з супроводу незрячих буде продовжена, обіцяють і в Харківській міськраді. Відмовлятися від цієї статті не планують, – запевняє заступник мера з соціальних питань Світлана Горбунова-Рубан. І в новому році всі нужденні зможуть скористатися цією послугою. Щоправда, коли це буде, і тут не уточнюють.

Оксана Нечепоренко, «АТН»

 Поділитися