MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення Голови Українського інституту національної пам’яті з нагоди вшанування пам’яті жертв «Грецької операції НКВД»

16.12.2015    джерело: www.memory.gov.ua
Щороку 15 грудня, у День пам’яті жертв «Грецької операції НКВД», українські греки вшановують пам’ять репресованих радянськими каральними органами впродовж 1937-1938-го років.

 

Щороку 15 грудня, у День пам’яті жертв «Грецької операції НКВД», українські греки вшановують пам’ять репресованих радянськими каральними органами впродовж 1937-1938-го років.

 

Через масштаб репресій цей період в історії отримав назву «Великий терор». Його вістря, зокрема, спрямовувалося за національною ознакою. Підтвердженням слугують так звані «національні операції» проти окремих національних груп. Грецька спільнота в Україні опиралася на потужну культурну традицію й разом з іншими розвиненими національними спільнотами ставала на заваді побудові суспільства «радянських людей».

 

12 грудня 1937-го вийшла директива №50215 НКВД, яка дала поштовх «Грецькій операції». Арешти пройшли в усіх місцях компактного проживання греків, зокрема в Криму, Одеській та Донецькій області, Харкові та Києві. За оцінками істориків, в ході операції були заарештовані від 7600 до 9400 осіб, здебільшого чоловіки. Більшість заарештованих невдовзі була розстріляна, решта – отримали 10 років ГУЛАГу.

 

В результаті операції була ліквідована еліта української грецької меншини. Були закриті Маріупольський грецький театр, Маріупольський грецький педагогічний технікум, грецькі національні школи. Удару було завдано по цілісному національному організму, невід’ємній складовій української історії та культури.

 

Ініціаторами спеціальних операцій проти національних меншин були персонально Й.Сталін, М. Єжов, А.Вишинський, а безпосереднім виконавцем – підконтрольний їм репресивний апарат.

 

Минуло 78 років від початку «Грецької операції НКВД», втім ще не можемо сказати, що знаємо все про механізм здійснення злочину. Невідомі також місця поховань переважної більшості страчених греків.

 

Це робота на майбутнє. Відкриття правди, засудження злочинців – організаторів та виконавців етнічних чисток та геноцидів, вшанування пам’яті жертв – є найкращими запобіжником від повторення злочину. Таким чином спільну відповідальність перед полеглими поділяють держава і громадянське суспільство.

 

Злочинна суть та діяльність комуністичного тоталітарного режиму підтверджена Законами України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року № 317-VIII та «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» 9 квітня 2015 року № 316-VIII.

 

Український інститут національної пам’яті вітає ініціативу грецької громади із вшанування пам’яті жертв Великого терору. Репресії проти представників грецької меншини в Україні є невід’ємною частиною нашої історії. Обов’язок пам’ятати – спільне наше завдання на майбутнє.

 

Голова Українського

інституту національної пам’яті

Володимир В’ятрович

 Поділитися