MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українським регіональним ЗМІ слід підвищувати стандарти у висвітленні тематики ВПО

28.12.2015   
Леся Ярошенко

Такий висновок 1-ї хвилі медіамоніторингу, здійснюваного в Україні в рамках проекту «Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів».

Мета проекту – зменшити потенційні сфери конфлікту і напруги між ВПО та їхніми новими громадами завдяки збалансованому висвітленню питань, пов’язаних із переселенцями, в регіональних ЗМІ.

До вибірки увійшли 207 регіональних телеканалів, газет і онлайн-медіа.

Спільні висновки для ЗМІ всіх регіонів України у висвітленні тематики ВПО:
1. Спостерігався брак репортажів і статей із належним аналізом або дослідженням проблем ВПО.
2. ЗМІ загалом застосовували коректну мову та термінологію, розповідаючи про ВПО. Проте було декілька прикладів, коли ЗМІ дискримінували ВПО через негативне їх представлення.
3. Були випадки, коли ЗМІ не зберігали баланс поглядів у матеріалах про ВПО.
4. Політики та місцеве керівництво використовували проблеми, пов’язані з ВПО, у своїх виборчих кампаніях.
5. Зафіксовано багато прикладів, коли ЗМІ не презентували позицію самих ВПО.

Про це, представляючи результати моніторингу, повідомив Олександр Чекмишев, доктор наук із соціальних комунікацій, консультант моніторингових проектів Асоціації «Спільний простір».

Зокрема найбільшу частку контенту, присвяченого темі ВПО в загальному масиві новин демонстрували ЗМІ Східної України (від 2,9 % на телебаченні до 2,6% у газетах); на другому місці Західні області (2,1% на телебаченні та 0,8% у друкованих ЗМІ); на третьому – Південна Україна (1,3% та 0,5% відповідно); а найпасивнішими були ЗМІ Півночі та Центру (1,1% та 0,7% відповідно).

Водночас було багато і спільних рис, у тому числі проблем, пов’язаних із відсутністю балансу, слабкою джерельною базою, відсутністю різноманітності поглядів. Так, ЗМІ в цілому повідомили про те, що ВПО обмежені в реалізації виборчого права для голосування на місцевих виборах. Однак глибоко цю тему не досліджували. Переважно використовували правильну термінологію щодо ВПО, але було зафіксовано й кілька випадків, коли вимушених переселенців плутали з біженцями і вдавалися до мови ворожнечі.

«Питання ВПО визначальне для майбутнього України, це показник того, як проводяться реформи, як держава служить всьому своєму народу. Результати цієї програми моніторингу ЗМІ свідчать, що нам доведеться докласти ще чимало зусиль, перш ніж на питання ВПО звернуть належну увагу», – зазначив Девід Квін, заступник директора з розвитку британської медіа «Фундації Томсон».

Системний і широкий моніторинг ЗМІ на предмет висвітлення ВПО в Україні проводиться вперше. Він, по суті, «міряє температуру», «ставить діагноз» і «виписує рецепт» українським ЗМІ, щоб медіа-тренери могли провести необхідну «терапію».

Першу хвилю моніторингу проведено Асоціацією «Спільний простір» у період місцевих виборів (1-23 жовтня 2015 р.) в рамках проекту «Голос місцевих ЗМІ: професійні стандарти та етичні норми у висвітленні конфліктів». Проект виконується міжнародним медіа-консорціумом: Фундація Томсон (Велика Британія), MEMO98 (Cловаччина), Асоціація «Спільний простір» (Україна), Інститут регіональних медіа та інформації (Україна), Європейський центр журналістики (Нідерланди) за підтримки Європейського Союзу.

 Поділитися