MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Механізм отримання вимушеними переселенцями безкоштовних медичних послуг

26.01.2016   
Наталя Сарматицька
Якщо медичний працівник відмовляє переселенцю в наданні медичної допомоги з будь-якої причини (наприклад, людина не має місця реєстрації взагалі), то такі дії є незаконними й можуть бути розцінені як дискримінація.

Стаття 49 Конституції України зазначає, що кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Згідно з ч. 1. ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», вимушені переселенці мають право на забезпечення лікарськими засобами у випадках та порядку, визначених законодавством та на надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Фізична особа, що офіційно проживала на території, яка на даний час не є підконтрольною Україні, після отримання довідки про взяття на облік ВПО, відповідно до законодавства має право отримати необхідну медичну допомогу за новим місцем проживання.

Органи місцевого самоврядування Харківської області, в межах своєї компетенції, забезпечують надання медичних послуг для ВПО в комунальних закладах охорони здоров’я, які знаходяться у відповідному населеному пункті Харківщини.

Разом з тим, необхідно відзначити наступне: якщо медичний працівник відмовляє переселенцю в наданні медичної допомоги з будь-якої причини (наприклад, людина не має місця реєстрації взагалі), то такі дії є незаконними й можуть бути розцінені як дискримінація.

Оскільки, відповідно до ст. 38 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» кожний пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій. Кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

Навіть, якщо особу не було взято на облік як ВПО, то відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути підставою для обмеження реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією України.

Тому, в подібних випадках, необхідно отримати від лікаря письмову відмову у наданні медичної допомоги з зазначенням причини. Якщо лікар відказується від надання письмової відповіді, тоді необхідно подати письмову скаргу на ім’я головного лікаря закладу.

Також не завадить подати скаргу (усну або письмову) до Департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 9-й під’їзд, 5-й поверх, е-mail: [email protected]). Можна також подати заяву до поліції за фактом відмови в наданні медичної допомоги та звернутися до суду з позовною заявою про відшкодування завданої відмовою лікаря шкоди.

Нагадаємо, внутрішньо переміщені особи, які вважають, що їх право на охорону здоров’я було порушено на теренах Харківської області, можуть звернутися для отримання фахових безкоштовних консультацій юриста до Громадського центру з оцінки якості медичної допомоги ВПО, створеного Чугуївською правозахисною групою за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

«Гаряча» лінія Громадського центру: +38-097-179-38-22. Дана телефонна лінія започаткована для моніторингу проблем вимушених переселенців з питань доступу до медичної допомоги. Інтернет-сайт «Медичні права вимушених переселенців»: http://pereselenci-med.kh.ua/.

 Поділитися