MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Жінки 404: Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок (КЛДЖ) ООН визнав порушенням прав жінок державну заборону працювати на морських і річкових суднах

16.03.2016    джерело: adcmemorial.org
Стефания Кулаева
У рішення КЛДЖ відзначається, що існування заборонених професій для жінок (при відсутності аналогічних обмежень для чоловіків – хоча очевидно, що багато видів робіт шкодять здоров’ю чоловіків і зокрема їх репродуктивним функціям) порушує принцип рівності статей, гарантований як Конвенцією про ліквідацію дискримінації щодо жінок , так і Конституцією РФ.

Понад три роки юристи АДЦ «Меморіал» домагалися визнання дискримінаційним списку заборонених для жінок в РФ професій – мова йде про 456 видів зайнятості в 38 сферах, обмеження на допуск до якого вводяться ст. 253 Трудового Кодексу РФ і постановою №162 від 25.02.2000 року.

Експерти АДЦ «Меморіал» і адвокат Дмитро Бартенєв підготували в 2013 році скаргу в Комітет ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок. Заявником стала водій суден Світлана Медведєва, якій не вдалося пройти практику за отриманою нею спеціальністю в зв’язку з тим, що робота моториста-рульового підпадає під заборону як «шкідлива для жінок»: всі види робіт в машинному відділенні і на палубі корабля виявилися в секції 404 списку заборонених для жінок професій.

Рішення Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок у справі Медведєвої, підтриманому АДЦ «Меморіал», стало найпершим визнанням порушення прав жінок РФ в рамках протоколу, що дозволяє подавати в КЛДЖ ООН індивідуальні скарги (опубліковано на сайті ООН 14 березня 2016 року)

У своїх висновках 23 члена Комітету заявили, що всеосяжна заборона, яка стосується всіх жінок в РФ, незалежно від їх віку, сімейного стану, здатності або бажання мати дітей, є порушення прав жінок на рівні з чоловіками можливості працевлаштування і свободу вибору професії.

«Комітету не було представлено жодних даних про те, що включення посади моториста-рульового в список заборонених професій ґрунтується на будь-яких наукових доказах, які підтверджують, що ця професія може бути шкідлива для репродуктивного здоров’я жінок», – відзначили члени Комітету в своїх висновках.

Комітет звернув увагу і на той факт, що заборона величезної кількості професій для жінок, пов’язана виключно з передбачуваною шкодою для репродуктивного здоров’я жінки, говорить про все ще домінуючі в РФ стереотипні погляди про жінку, як в першу чергу матері – і лише в меншій мірі професіонала. У рішення КЛДЖ відзначається, що існування заборонених професій для жінок (при відсутності аналогічних обмежень для чоловіків – хоча очевидно, що багато видів робіт шкодять здоров’ю чоловіків і зокрема їх репродуктивним функціям) порушує принцип рівності статей, гарантований як Конвенцією про ліквідацію дискримінації щодо жінок , так і Конституцією РФ.

 Поділитися