MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Що таке гуманність і де її шукати?

17.03.2016   
ХПГ-інформ
У судовому процесі, що тривав вісім місяців, адвокатам ХПГ вдалося відстояти права та інтереси засудженого інваліда – його звільнено від відбування покарання через хворобу.

За часів, коли країна перебуває «де факто» у стані війни й долі наших співвітчизників калічаться щодня, важливо не втратити тонке відчуття межі між необхідністю покарання для особи, яка вчинила злочин, та не забути про відчуття гуманності до неї.

На жаль, в реаліях нашого суспільства ситуація є такою, що людина, потрапивши у в’язницю за вчинений злочин, одразу зіштовхується з багаторівневою системною бюрократією та байдужістю до своїх проблем і потреб з боку цієї системи.

Інколи засуджені потребують спеціальних умов у зв’язку з їх фізичним вадами та проблемами зі здоров’ям. Йдеться про інвалідів, засуджених до позбавлення волі, які потребують лікування та догляду сторонніх осіб. У такому разі пенітенціарна система та її органи повинні не тільки обмежувати засудженого згідно із призначеним покарання, але й взяти на себе обов’язок та забезпечити мінімальні потреби та умовами в’язню під час відбування такого покарання. Проте, постійний дефіцит бюджетних коштів зводить відбування покарання до банальних тортур та знущань над такими людьми.

Під час одного із моніторингових візитів у Софіївську виправну колонію № 45 (установа для чоловіків, засуджених до позбавлення волі, які визнані інвалідами та потребують постійного медичного догляду та реабілітації) до представників Харківської правозахисної групи звернувся засуджений К. із проханням про допомогу в захисті його прав та інтересів.

К. – інвалід першої групи, в нього хвороба, що прогресує, пов’язана із запаленням артерій кінцівок (хвороба Бюргера). Він перебуває в місцях позбавлення волі з 2007 року, куди він поступив вже без ніг і однієї руки. Хвороба прогресувала і на сьогодні в нього високі ампутації обох ніг, висока ампутація правої руки та ампутація лівої руки на рівні передпліччя. К. не здатен самотужки ані пересуватися, ані створювати для себе необхідні побутові умови.

На звернення засудженого К. відгукнулися адвокати та правозахисники Харківської правозахисної групи Анна Литвин, Василь Семків та Василь Мельничук.

З огляду на те, що існує законодавчо закріплений механізм звільнення засудженого від відбування покарання на підставі статті 84 КК України, до суду подано клопотання в інтересах К. щодо звільнення його через хворобу.

Перелік захворювань, які є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, визначений у порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі. В цьому переліку зазначено, що висока ампутація верхніх або нижніх кінцівок, а також поєднання високих ампутацій однієї верхньої та однієї нижньої кінцівок є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання.

Наявність чи відсутність хвороб у засудженого, що є підставою для звільнення від відбування покарання, встановлюється у висновку спеціальної лікарської комісії, який передається до суду.

Попри наочне існування хвороби та її наслідків у вигляді ампутацій кінцівок у К., двічі призначені за рішенням суду спеціальні лікарські комісії та експертиза у висновках вперто стверджували про задовільний стан здоров’я К. та відсутність у нього захворювання, яке є підставою для звільнення від відбування покарання через хворобу. Інакше кажучи, дві комісії лікарів зробили «науковий» висновок, що для К., який не має рук і ніг, не існує протипоказань для відбування покарання в умовах колонії!

За наявності таких думок «фахівців», що дали можливість прокурору обґрунтувати позицію щодо відмови у звільненні К., досягти рішення про звільнення особи, яке начебто було самоочевидним, виявилось доволі складним завданням. У судовому процесі, що тривав вісім місяців, адвокатам Харківської правозахисної групи все ж таки вдалося відстояти права та інтереси засудженого – адвокат Василь Семків, який завершував справу своїх колег, знайшов аргументи переконати суд у необхідності застосування загального принципу гуманізму і здорового глузду. Суд взяв до уваги доводи адвоката і звільнив К. від відбування покарання через хворобу.

Сподіваємося, що гуманність існуватиме в нашому суспільстві, а ми продовжуватимемо стояти на її захисті.

Вітаємо наших адвокатів, а особливо Василя Семківа, який на початку своєї адвокатської діяльності вже не вперше демонструє вміння обирати правильну позицію у справі і відстоювати її в суді!!!

 Поділитися