MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Якщо чиновники проти, обласну програму допомоги ВПО розробляє громадськість

24.03.2016   
Юрій Шершень
За умов, коли харківські обласні владники лінуються розробляти стратегію допомоги ВПО та воліють діяти у цьому напрямку «у робочому порядку», тобто – методами «гасіння пожежі», а не спрямованої державної політики на місцевому рівні, ініціативу в свої руки перебирає громадськість.

22 березня 2016 року в Харківському кризовому інфоцентрі відбулося публічне обговорення проекту обласної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб в Харківській області.

Речниками заходу виступили заступник голови Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак та представник Всеукраїнського благодійного фонду «ГОРЄНІЄ» Любов Крапивнюк. Також були присутні представники волонтерських та неурядових організацій, вимушені переселенці та громадські активісти.

Л. Крапивнюк представила програму допомоги для переселенців, яка була прийнята за ініціативою БФ «ГОРЄНІЄ» та успішно працює на Дніпропетровщині – «Обласну програму надання соціальної підтримки громадянам, які переселяються до Дніпропетровської області з тимчасово окупованої території України та районів проведення Антитерористичної операції, на 2014-2016 роки».

А Ю. Чумак зазначив, що вимушені переселенці потребують соціальної допомоги на регіональному рівні, введення додаткових заходів підтримки для цільових груп населення, характерної рисою якого є безробіття, житлові проблеми, інші життєві негаразди.

ле, з огляду на те, що відповідної Програми на обласному рівні ані розроблено, ані впроваджено, системного підходу у даній діяльності в Харківській області не спостерігається.

Тому саме правозахисники виступили з відповідною ініціативою. Ще 8 грудня 2015 року дніпропетровські та харківські фахівці домовилися запровадити робочі консультації в напрямку започаткування регіональних нормативних актів, які б окреслили стратегію роботи з ВПО в Харківській області.

Після чого керівник «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак спрямував відповідні листи до Харківської обласної ради та Харківської облдержадміністрації з пропозицією створити робочу групу, до якої б увійшли спеціалісти профільних департаментів Харківської облдержадміністрації, депутати Харківської обласної ради, а також – за згодою – представники низки неурядових громадських організацій.

Відповідь, надана Харківською обласною радою – точніше, її Постійною комісією з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО, – більше була схожа на відмазку, оскільки містила просто лист, яким Облрада «сплавила» адресоване їй звернення на Департамент соціального захисту населення ХОДА – тим самим, перевівши всі стрілки з представницького органу на виконавчий (хоча прийняття регіональних програм відноситься саме до повноважень Харківської облради).

Чиновники облдержадміністрації рівно місяць гадали, що ж їм відповісти заповзятим правозахисникам, які завдають їм «зайвих» клопотів. І спромоглися надіслати «шедеврального» листа, достойного оприлюднення для широкої громадськості:

Зміст його можна звести до 2-х тез:

1) в області вже «організована і налагоджена робота з надання всебічної комплексної допомоги та вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб», тому… «вважаємо недоцільним створення робочої групи з розробки окремої Програми…»;

2) якщо є гроші для підтримки ВПО – надсилайте «свої пропозиції для розгляду до обласної державної адміністрації».

Тому правозахисники розробили власний – громадський проект Програма підтримки громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (внутрішньо переміщених осіб) в Харківську область, на 2016-2017 роки» та запропонували присутнім на заході додавати свої зауваження й пропозиції до нього – задля того, щоб незабаром передати для розгляду до Харківської обласної ради.

До речі, нещодавно під час перебування у Харкові консультант з інформації та звітності проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» Ганна Лукінова заявила, що прийняття на рівні Харківщини відповідної регіональної програми підтримки та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб сприяло б залученню додаткових ресурсів від міжнародних донорських організацій, які б мали наочне свідчення стратегічного підходу обласної влади до вирішення проблематики ВПО.

За умов, коли харківські обласні владники лінуються розробляти стратегію допомоги ВПО та воліють діяти у цьому напрямку «у робочому порядку», тобто – методами «гасіння пожежі», а не спрямованої державної ПОЛІТИКИ на місцевому рівні, ініціативу в свої руки перебирає громадськість!

project_Programa_IDP (docx-file)


Зазначимо, що публічне обговорення проекту обласної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб в Харківській області проходило за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


Довідка:

Згідно з даними, наданими Харківською облдержадміністрацією у відповіді на інформаційний запит, станом на 1 лютого 2016 року в Харківської області на обліку перебувало 211 414 внутрішньо переміщених осіб.

«Стратегія розвитку Харківської області на період до 2020 року», затверджена рішенням Харківської обласної ради № 1151-VІ від 05.03.2015 року у своїй Стратегічній цілі № 3 «Ефективне управління місцевим розвитком» містить пункт № 8, який передбачає «Розробку та впровадження проектів та програм реінтеграції тимчасово вимушених переселенців із зони АТО у співробітництві з центральним органами влади, громадським сектором та міжнародними організаціями».

 Поділитися