MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У справі політичних заручників Олега Сенцова та Олександра Кольченка подано касаційну скаргу

30.03.2016   
ХПГ-інформ
Представник інтересів засуджених українських активістів режисера Олега Сєнцова та Олександра Кольченка, відомий адвокат Дмитро Дінзе, заявив, що ним та його колегами було підготовлено та передано до суду касаційну скаргу, щодо вироку, який винесено. Нагадаємо, що влітку 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Сєнцова до двадцяти років колонії суворого режиму за сукупністю тяжких злочинів, які він нібито здійснив або планував здійснити. Його спільника Олександра Кольченка засудили до десяти років позбавлення волі.

Представник інтересів засуджених українських активістів режисера Олега Сєнцова та Олександра Кольченка, відомий адвокат Дмитро Дінзе, заявив, що ним та його колегами було підготовлено та передано до суду касаційну скаргу, щодо вироку, винесенего активістам.

Нагадаємо, що влітку 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Сєнцова до двадцяти років колонії суворого режиму за сукупністю тяжких злочинів, які він нібито здійснив або планував здійснити. Його спільника Олександра Кольченка засудили до десяти років позбавлення волі.

Чоловіка разом із іншими активістами (Олексієм Чірнієм, Геннадієм Афанасьєвим, Олександром Кольченком, Микитою Боркіним, Іллєю Зуйковим, Енвером Асановим та Степаном Цірілом) звинуватили у тероризмі. За версією слідства, напередодні Дня Перемоги  чоловіки нібито  збирались учинити вибухи біля Вічного Вогню та пам’ятнику Леніна у місті Сімферополь. А також займалися підпалом офісів «Єдиної Росії» в Криму задля «перешкоджання вищій владі у прийняті важливих рішень».

Усі абсурдні закиди російської сторони базувалися на свідчення свідків, зокрема Афанасьєва та Чірнія, які після застосування до них катувань, задля збереження власного життя одразу пішли на те, щоб співпрацювати із слідством. Сам Олєг Сєнцов винним себе не визнає та з самого початку називає цей процес виключно політичним, через власну проукраїнську позицію. У ході справи він заявляв про психологічний та фізичний тиск на себе: «вибивання» потрібних доказів – вже давно стало звичною справою.

«Справа Сєнцова» викликала справжній резонанс. На його підтримку виступили провідні європейські лідери, культурні діячі – було проведено ряд акцій та мітингів, але це не принесло собою нічого, як і прийнято у таких випадках зійшлися на тому, що виказали власну повагу та обурення тим, що відбувається.

 Поділитися