MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тривожні новини про тиск на представників опозиції в Азербайджані

17.08.2016   
ХПГ-інформ
У Азербайджані останнім часом почастішали спроби придушення представників опозиційної влади. Відтак на минулому тижні відбулися масові арешти активістів. Почалося все із ув’язнення Натіга Джафарли, котрий є лідером азербайджанської опозиції та співзасновником руху «Республіканська альтернатива». Його звинувачують у незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні службовим становищем.

У Азербайджані останнім часом почастішали спроби придушення представників опозиційної влади. Відтак на минулому тижні відбулися масові арешти активістів. Почалося все із ув’язнення Натіга Джафарли, котрий є лідером азербайджанської опозиції та співзасновником руху «Республіканська альтернатива». Його звинувачують у незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні службовим становищем. Після нетривалого слідства, котре було організоване нашвидкуруч, пана Джафарли засудили  на чотири місяці.

Представники опозиційного лідера назвали обвинувачення та подальший арешт «позбавленим правових підстав» та надуманим. Проте саме вказані події цілком розв’язали руки владі, яка і до того мало чого боялася. Наступного дня після оголошення вироку були  затримані два соратники Натіга Джафарли: Ельшан Гасимов і Тогрул Ісмаіла. Звинувачення на адресу чоловіків були не менш безглуздими. Наприклад, Ісмаілова на тиждень затримали за «навмисне ігнорування наказів поліцейських». Про Ельшана Гасимова взагалі годі й казати – досі незрозуміло у чому його звинувачують, але можна із легкістю припустити, що ці звинувачення будуть мало відрізнятися від тих, що висунули товаришам.

Багато хто пов’язує останні арешти із подіями, що відбуваються у країні. У кінці вересня Азербайджан проведе референдум, на якому буде запропоновано внести ряд суттєвих поправок до Конституції:
- збільшення строку президентських повноважень;
- дозволити президенту за власним бажанням призначати позачергові вибори;
- увести в країні нову посаду – віце-президента – ця людина стане другою людиною в країні опісля президента за кількістю повноважень та рівнем відповідальності;
- дозволити азербайджанцям старше 18 років висувати свою кандидатуру до Парламенту.

Вступ нововведень у силу призведе до руйнування демократичного суспільства та збільшення сили Президента республіки. Заарештовані активісти виступали категорично проти референдуму, за що й поплатились власною свободою.
Настільки гучний скандал незадовго до доленосного референдуму «служить нагнітанню страху у суспільстві напередодні референдуму щодо змін до Конституції з метою не допустити справедливих народних протестів проти реакційних поправок до Конституції Азербайджану, спрямованих на посилення авторитарного режиму» - заявив голова опозиційного альянсу Огтай Гюльалиев. У свою чергу, влада Азербайджану повністю заперечує політичні мотиви у справі, одначе більш детально нічого не коментує.
Адвокати активістів нині займаються оскарженням винесених рішень.

Реакція міжнародного співтовариства поки що досить стримана, як це часто буває, коли присутнє політичне підґрунтя. Міжнародна організація "Amnesty International" закликала звільнити затриманих «негайно та беззаперечно». США, у свою чергу, звично «занепокоєні» через арешт Натіга Джафарли та інших представників опозиції.

Зазначимо також, що викладені вище випадки  - далеко не перші спроби переслідування та придушення громадської думки в Азербайджані. Під політичний прес раніше потрапляли багато громадських активістів – це відомий правозахисник Інтігам Алієв, політичний діяч Немат Панахли, ряд журналістів, зокрема Хадіжа Ісмаілова та Парвіз Хашімлі, активісти молодіжного руху NIDA (вони, доречі, теж були затримані на минулому тижні, але справа не мала такого резонансу) та інші. Деякі із них ще й досі шукають правди у судах, намагаючись відстояти своє чесне ім’я. Страшно уявити у що перетвориться життя «неугодних» владі людей, у разі якщо референдум 26 вересня прийме усі викладені поправки до Конституції.
 

 Поділитися