MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому важливо документувати порушення прав людини?

13.12.2016   
медіа група ХПГ
Щоб відновити справедливість і зібрати достатню кількість свідчень, правозахисники (в тому числі і наша організація ХПГ) займаються документуванням порушень прав людини. Секретність і замовчування - це основа порушень прав людини. Робота, яку здійснюють моніторингові групи документування порушень прав людини, дозволяє задовольнити запит суспільства на реальну картину того, що відбувається в зоні бойових дій на Донбасі.

Військовий конфлікт на сході України триває вже більше двох років. Незважаючи на роботу правоохоронних органів і старання правозахисних організацій, більшість осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів, до сих пір залишається на волі. У той же час далеко не всі потерпілі отримали належне правове рішення їх інцидентів, не можуть розраховувати на компенсацію збитку, та й самі факти порушень прав людини не завжди є визнаними.

Щоб відновити справедливість і зібрати достатню кількість свідчень про злочини, правозахисники (в тому числі і наша організація - Харківська правозахисна група) займаються документуванням порушень прав людини.

Секретність і замовчування - це основа порушень прав людини. Робота, яку здійснюють моніторингові групи документування порушень прав людини, дозволяє задовольнити запит суспільства на реальну картину того, що відбувається в зоні бойових дій на Донбасі.

Наші співробітники займаються документуванням порушень прав людини по всіх територіях, які увійшли в зону проведення так званої АТО. Нам потрібна ваша допомога. Тому Харківська правозахисна група звертається до:

- внутрішньо-переміщених осіб;
- тих, хто знаходилися в полоні (як зі сторони бойовиків, так і українських структур);
- тих, хто отримав поранення в ході проведення збройного конфлікту;
- рідних і знайомих осіб, які загинули або пропали безвісти на території проведення АТО;
- тих, чиє майно було зруйновано, втрачено або конфісковано в ході збройного конфлікту.

Якщо Вам відомі випадки:

- умисного позбавлення життя;

- тортур; 

- залучення до примусової праці;

- примусового незаконного зобов'язання проходження військової служби;

- незаконного затримання / допиту / арешту;

- незаконного засудження або винесення рішень судами або органами, що мають ознаки судів (наприклад, так звані польові суди, військові трибунали або інше);

- необгрунтованого обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення без доведення вини в законному порядку, тобто з порушенням презумпції невинуватості;

- незаконного обшуку житла або особистого обшуку;

- корупційних злочинів на блокпостах; 

- гендерного насильства;                                                                                                                                                                             

- залучання дітей до військового конфлікту,

просимо Вас не боятися і повідомляти про ці порушення. Ми гарантує анонімність наданої інформації.

Існує багато причин, за якими фіксацію порушень прав людини варто здійснювати. Саме документальне оформлення порушень і їх оприлюднення може покласти край зловживанням. Запис порушення - це не просто спосіб почати залучати громадську увагу до кожного конкретного випадку дискримінації та зловживання. Документування порушень прав людини є надзвичайно важливим кроком для здійснення правосуддя в національних і міжнародних інстанціях в майбутньому.
Інформування широкої аудиторії про порушені права автоматично привертає увагу міжнародної громадськості, що підвищує шанси на відновлення Ваших прав.

До нас можна звернутися будь-яким зручним для Вас способом: 


Наша адреса: 61002, Харків, вул. Іванова 27, кв.4
Поштова адреса: 61002, Харків-2, а / с 10430
тел. (057) 714 35 58
тел. / факс (057) 700 67 71

тел .: +380668930025; +380504053015

e-mail.: [email protected] або [email protected]

 Поділитися