MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Короткий опис результатів роботи Громадської приймальні ХПГ у 2016 році (оновлено)

16.02.2017   
Людмила Клочко
Більшість проблем, з якими зверталися заявники, стосувалася соціальних питань, виплати пенсій, комунальних платежів, цивільних справ. Всі, хто звернувся до ХПГ, отримали консультації.

У 2016 році до Громадської приймальні ХПГ звернулися 4343 особи, з них 2172 чоловіка та 2171 жінка. Тут не враховані 227 правових консультацій, наданих у червні-грудні 2016 року на виїзних прийомах в населених пунктах на лінії розмежування (Станиця Луганська, Светлодарська дуга, Мар’їнка, Красногорівка, Попасна, Трьохізбенка та інші). Слід зауважити, що в приймальні 7 працівників, в тому числі 2 адвокати, 3 юристи, 1 правозахисник і 1 студентка  юридичного університету (здійснює первинний прийом). Отже, в середньому на одного працівника припадає 620 консультацій, тобто в середньому 2-3 консультації на день.

Соціальний статус заявників наведений в таблиці:

Переселенці 1710
Військовослужбовці 48
Призовники 6
Жертви домашнього насильства 60
Жертви злочинів 29
Засуджені та їх родичі 163
Підозрювані та їх родичі 26
Підсудні та їх родичі 10
Бездомні 14
Безробітні та непрацюючі 131
Самотні матері 44
Інваліди 175
Пенсіонери 540
Неповнолітні та їх представники 9
Працівники бюджетної сфери 129
Підприємці 17
Громадські активісти 3
Журналісти 5
Ірраціональні клієнти 19
Інші 1205

У наступній таблиці наведені інституції, на дія яких скаржилися заявники.

Адміністрація підприємств всіх форм власності 83
Державні виконавці та державна виконавча служба 30
Заклади освіти 5
Контролюючі органи 163
Медичні заклади 22
МВС 70
Міністерство оборони та його підрозділи 54
Органи виконавчої влади 55
Органи місцевого самоврядування 145
Орган соціального захисту 404
Організації, що надають комунальні послуги 226
Пенсійний Фонд та його підрозділи 43
Податкова адміністрація 4
Прокуратура 35
Суди 379
УВП (виконання покарань) 18
Інше 2607

1585 заявників звернулися під час виїзних прийомів. Інші способи звернення, вказані заявниками в анкеті, такі: Інтернет, електронна пошта, скайп – 172, колективні звернення – 20, особистий прийом – 2206, письмово –150, телефон – 188, не пояснили – 22.

На питання анкети, яким чином заявники дізналися про Приймальню, відповіді такі: від знайомих – 600, від державних органів –5, від офісу БПД (безоплатна правова допомога) – 24, звертались раніше – 372, із ЗМІ – 14, з Інтернету – 117, від інших приймалень – 15, оголошення про роботу – 99. Не відповіли на це запитання анкети 3097 заявників.

Більшість проблем, з якими зверталися заявники, стосувалася соціальних питань, виплати пенсій, комунальних платежів, цивільних справ. Всі, хто звернувся до ХПГ, отримали консультації. Особи, що не в змозі підготовити документи, отримали допомогу в підготовці необхідних документів.

У минулому році найбільше скарг стосувалися проблем ВПО. Питання стосувалися отримання статусу, пенсій, виплати соціальних пільг, пов’язаних зі статусом.

З 4 квітня 2016 р. набув чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», відповідно до якого повноваження у сфері реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб делегуються органам місцевого самоврядування (виконавчому органу сільської, селищної або міської ради, сільському голові /у випадку, коли відповідно до Закону виконавчий орган сільської ради не утворено/ – органу реєстрації). Це призвело до великих черг у відділи соціального захисту, неможливості деяких ВПО зареєструватися за місцем проживання. Місцеві органи влади зволікали з відновленням пільг, тому деякі ВПО не отримували соціальні виплати з березня по серпень. В деяких випадках юристи приймальні проводили роботу з органами місцевої влади для отримання позитивного результату.

Загалом юристи Громадської приймальні ХПГ провели в 2016 році 69 судових справ, з них 49 цивільних, 14 адміністративних, 6 кримінальних. З них виграно повністю чи частково 31 цивільна справа, 12 адміністративних, 6 кримінальних, скасовано 12 судових наказів за заявами, які підготували юристи ХПГ. Відмовлено в задоволенні позовів у двох випадках, зараз відмови оскаржуються в апеляційному провадженні. Розгляд решти 18 справ триває.

Декілька слів про характер судових процесів, в яких юристи приймальні представляли інтереси заявників.

Багато справ ВПО, таких, як реєстрація смерті, реєстрація народження на непідконтрольних територіях, вимагали судового рішення, тому наші юристи в 2016 році успішно провели в судах 14 цивільних справ щодо встановлення юридично значущих фактів.

Проходження реформування ОВС також потребувало уваги нашихюристів. Незаконно звільнені жінки (3), що були у відпустці до досягнення дитиною 3-річного віку, поновлені на роботі. Також задоволено позов про поновлення на роботі особи, що була незаконно звільнена з МВС.

Виграні справи в суді відносно стягнення заборгованості по заробітній платі: 21 справа – вимоги задоволено, 3 – вимоги задоволено частково, розгляд 3 справ триває.

Справи, які стосувалися судових наказів, про стягнення боргів комунальними службами, були скасовані у всіх обґрунтованих випадках.

По кримінальних справах подано 6 скарг в порядку ст.ст. 303, 304 КПК України (скарги на дії/бездіяльність слідчого, прокурора, слідчого судді). Всі задоволені. Поновлені слідчі дії по скаргах потерпілих.

 Поділитися