MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

30 років від дня смерті генерала Петра Григоренка

20.02.2017   
Андрій Григоренко

21 лютого 2017 року минає 30 років від дня смерті генерала Петра Григоренка, всесвітньо відомого борця за Права Людини, захисника релігійних і етнічних меншин, вченого, професора, завідувача кафедри військової кібернетики, ветерана Другої Світової Війни. Петро Григоренко багато років свого життя присвятив захисту кримськотатарського народу і його права на репатріацію, він був в числі засновників Московської та Української Гельсінкських груп, одним із засновників комісії з розслідування зловживання психіатрією, виступав на захист прав етнічних німців і євреїв на репатріацію, виступав проти релігійної та етнічної дискримінації, включаючи і свій український народ. Генерал був одним з перших авторів який розвінчав міф о початковій фазі нацистської-радянського зіткнення під час Другої Світової Війни і показав, що СРСР готувався не до оборонної, а агресивної війни.

За свою правозахисну діяльність Григоренко піддавався репресіям: два тюремні терміни, розжалування в рядові, постійне стеження, перлюстрація листування, підслуховування телефонних розмов і як заключний аккорд - позбавлення радянського громадянства і вигнання.

У вигнанні Петро Григоренко продовжував боротьбу за Права Людини: він очолив закордонне представництво Української Гельсінської Групи, виступав на міжнародних форумах, зустрічався з главами держав, включаючи президентів США Картера і Рейгена, прем’єр-міністра Великобританії Маргарет Тачер і багатьма іншими. Генерал Григоренко був також невтомним публіцистом, його статті публікувалися як в міжнародній, так і в українській і російській емігрантській пресі, кілька його книг були опубліковані і перекладені багатьма мовами. Особливо популярною стала книга спогадів "У підпіллі можна зустріти тільки щурів ..."

Генерал Петро Григоренко помер у вигнанні і похований з військовими почестями на українському православному цвинтарі в штаті Нью Джерсі, США.

 Поділитися