MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ ‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент України‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Права осіб, що повернулися з російського полонуНавіщо?Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряВже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постанову

У задоволенні позову міграційної служби про продовження строку затримання іноземця відмовлено

23.03.2017   
Василь Мельничук
Незважаючи на відсутність рішення про затримання громадянина А., його продовжують утримувати в ПТПІ. Про дані факти, які містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 371 Кримінального кодексу України, повідомлена Генеральна прокуратура, яка повинна дати правову оцінку таким діям посадових осіб ПТПІ.    

21.09.2016 року громадянин Таджикистану А. за рішенням суду був затриманий та поміщений до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України (ПТПІ) до 20.03.2017 р.

Згідно перебігу процесуальних строків в Кодексі адміністративного судочинства України (КАСУ), встановленого ч. 5 ст. 103 КАСУ, «останнім днем строку, який закінчується вказівкою на певний день, вважається цей день.». Таким чином А. з 00 год. 00 хв. 21.03.2017 р. переставав бути затриманим, відтак будь-яких підстав для його затримання в ПТПІ не існувало. В зв’язку з цим юрист Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи (ЦСС) подав заяву до ПТПІ про звільнення А., проте в його звільненні було відмовлено.

Після відмови звільнити громадянина А. було подано заяву до суду в порядку ст. 206 КПК України з вимогою перевірки законності затримання А. в ПТПІ. В той же день в розгляді цієї заяви було відмовлено через те, що це затримання не відноситься до правовідносин, що регулюються КПК України.

Лише за винятковим збігом обставин Центр стратегічних справ дізнався, що 21.03.2017 р. щодо його підзахисного А. надійшов позов Головного Управління Державної міграційної служби України в Харківській області (ГУ ДМС) про продовження строків продовження тримання під вартою ще на три місяці, тобто до 20.06.2017 р. Даний позов був розглянутий в той же день, але в його задоволенні було відмовлено, причому суд мотивував своє рішення відсутністю умов, визначених ч. 7 ст. 183-7 КАСУ, за яких неможливо забезпечити примусове видворення особи та тим фактом, що станом на 21.03.2017 р. громадянин А. не був затриманим, що вказувало на відсутність правових підстав для продовження затримання громадянина А., через те, що строк такого затримання сплив.

Незважаючи на відсутність рішення про затримання громадянина А., його продовжують утримувати в ПТПІ. Про дані факти, які містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 371 Кримінального кодексу України, повідомлена Генеральна прокуратура, яка повинна дати правову оцінку таким діям посадових осіб ПТПІ.

 Поділитися