MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бажаєте вибори – будь ласка!

03.06.2017   
Геннадій Токарев
 В певні часи була поширеною думка, що кухарка може управляти державою. Звичайно, високопосадовець Мінюсту, до того ж, із чудовим володінням англійською, має набагато більший потенціал для розвитку системи безоплатної правової допомоги (БПД) ніж кухарка.

В певні часи була поширеною думка, що кухарка може управляти державою. Напевно, саме такого підходу дотримувались при відборі на посаду очільника системи безоплатної правової допомоги України. Звичайно, високопосадовець Мінюсту, до того ж, із чудовим володінням англійською, має набагато більший потенціал для розвитку системи безоплатної правової допомоги (БПД) ніж кухарка. Але навіщо обирати керівником системи БПД особу, якщо вона практично все своє професійне життя присвятила обслуговуванню бізнес-структур та керуванню ними, питанням аудиту, корпоративного, податкового права тощо, за наявності кандидатів, які добре знаються на діяльності БПД, безпосередня цільова група якої – люди, неспроможні отримати юридичні послуги за власний кошт?

З резюме обраного на посаду директора БПД кандидата не вбачається, щоб він захищав інтереси громадян (інших ніж пов’язані з бізнесом)в суді, зокрема, у кримінальному процесі. Також уявляється сумнівним, що ключовим завданням директора КЦ (як написано в мотиваційному листі) є сприяння розбудові правової держави. Напевно, є й менш глобальні, але пов’язані саме із забезпеченням людей правовою допомогою завдання.

Коли серед кандидатів на посаду є такий, який вже тривалий час обіймає посаду заступника директора КЦ, (Мирослав Лаврінок) і, відповідно, має реальний досвід управління системою БПД, а на посаду директора обирають людину, яка не має жодного відношення як до надання правової допомоги у справах, не пов’язаних з бізнес-спорами, роботи адвокатом, який надає БПД за рахунок держави або probono, так і до системи БПД, то виникає питання, чи варто було проводити такий конкурс, якщо керівником системи буде призначена особа, яка, як неважко визначити із її останньої посади, є протеже Міністерства юстиції України.

Природньо, що як адвокат, я бажав би, щоб систему БПД очолював адвокат із значним досвідом судової практики із представництва (захисту) фізичних осіб.

Серед кандидатів на посаду директора була єдиний адвокат з команди Координаційного центру (КЦ) - начальник управління якості правової допомоги Вікторія Мітько, яка, очевидно, добре обізнана питаннями як управління системою БПД, так і власне надання правової допомоги.

На жаль, вибрали кандидата від Міністерства юстиції. Такий спосіб проведення конкуру, при якому перемога представнику Міністерства юстиції гарантована самою квотою представництва цього Міністерства в комісії, навряд чи відповідає рекомендаціям експертів Ради Європи за результатами оцінювання системи безоплатної правової допомоги, щодо посилення незалежності директора КЦ(http://legalaid.gov.ua/images/docs/FSLA_A4_UKR.pdf, с.95).

На мою думку, результат виборів директора КЦ абсолютно не відповідає інтересам українського суспільства.

Геннадій Токарев,

адвокат, колишній експерт пілотних проектів з надання безоплатної правової допомоги, м.Харків

 Поділитися