MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Весь світ сьогодні вшановує пам’ять жертв катастрофи "Боїнга-777"

17.07.2017   
медіа група ХПГ

Україна і весь світ сьогодні вшановують пам’ять жертв катастрофи "Боїнга-777" компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Україна і світове співтовариство сьогодні згадують жертв авіакатастрофи малайзійського "Боїнга", що сталася три роки тому в небі над окупованою частиною Донбасу.

У річницю трагедії Міжнародна експертно-журналістська дослідницька група Bellingcat опублікувала узагальнюючу доповідь, в якій наводяться докази причетності до цих дій проросійських бойовиків і спростовуються найвідоміші альтернативні версії перебігу подій.

Також в офіційній заяві Високого представника ЄС Федеріки Могеріні йдеться, що Евросоюз очікує, що всі країни будуть сприяти проведенню розслідуванню авіакатастрофи МН17, а також здійсненні судового переслідування винних в інциденті. 

"17 липня 2014 року був збитий літак, що виконував рейс MH17. Сьогодні, через три роки після цієї трагічної авіакатастрофи, Європейський Союз і його країни-члени в черговий раз висловлюють свої глибокі співчуття і повагу всім, хто в той день втратив своїх рідних і близьких . Катастрофа MH17, яка забрала так багато життів, і до сих пір є джерелом горя і печалі у всьому ЄС ", - йдеться в повідомленні.

Федеріка Могеріні зазначила в заяві, що притягнення до відповідальності винних у авіакатастрофі MH17 багато в чому залежить від постійної підтримки кримінального процесу з боку міжнародного співтовариства.

У Нідерландах сьогодні відкрили національний меморіальний комплекс пам’яті жертв катастрофи Боїнга-777.

Меморіал розташований неподалік від амстердамського аеропорту "Схіпхол", звідки три роки тому вилетів рейс МН17. Комплекс представлений у вигляді металевої стіни і великого металевого оказ викарбуваними іменами всіх жертв катастрофи. Вони оточені 298 деревами, які були висаджені в березні цього року в формі стрічки і обсаджені соняшниками.

Відзначимо, що в меморіальній церемонії взяли участь близько 2 тисяч родичів загиблих у катастрофі. У ній також взяли участь король Нідерландів Віллем-Олександр, королева Максима, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Родичі загиблих зачитали імена всіх 298 жертв катастрофи. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в небі над селом Грабово Донецької області був збитий літак Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс Амстердам - ​​Куала-Лумпур. В результаті загинули 298 осіб. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

13 жовтня 2015 Рада безпеки Нідерландів оприлюднив звіт про причини цієї катастрофи. Встановлено, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук"

Відмітимо, що тому місяці уряд Нідерландів оголосив, що країнами, які входять до Міжнародної слідчу групу (Австралія, Бельгія, Малайзія, Україна і Нідерланди), було прийнято рішення, що судовий процес буде проходити в Нідерландах по нідерландському законодавству. В даний час кримінальне розслідування знищення боїнгу МН17 продовжується.Також раніше міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп заявляла, що список підозрюваних в причетності до краху рейса MH17 на Донбасі підтвердять до кінця 2017 року.

 Поділитися