MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

30-річний ювілей зустрів в полоні

01.09.2017   
Яна Смелянська

29 серпня Роману Сагайдаку виповнилося 30 років. З цілком безглуздого збігу обставин цей ювілей Роман зустрів у підвалі будівлі МГБ в окупованому Луганську.

З того, що відомо про Романа сьогодні - те, що він піддається щоденним побоям і психологічному тиску з боку бойовиків. З недавнього часу, коли в українських ЗМІ було активно піднято обговорення викрадення Романа, рідних хлопця перестали пускати до нього на побачення. Крім того, "передачки" з дому співробітники "МДБ ЛНР" також відмовилися приймати.

Зі ЗМІ про особу Романа відомо мало. Лише те, що він молодий підприємець з окупованого Краснодона, якого викрали бойовики ЛНР.

Але недавно нашим журналістам стало відомо, що до початку бойовихх дій на Донбасі, незважаючи на молодий вік, Сагайдак встиг показати себе справжнім героєм.

Січень 2010 року луганчани пам’ятають добре. Тоді 18 числа в приміщенні лікарні №7 стався вибух, в результаті якого загинули 8 осіб та 6 були врятовані з-під завалів. Всього на момент вибуху киневих балонів в будівлі медзакладу перебували близько 250 осіб, які вчасно були евакуйовані.

Тоді імена співробітників МНС, які займалися порятунком людей, гасінням пожежі та запобіганням нового вибуху переважно залишилися за кадром.

Але, нещодавно нам стало відомо, що тією операцію по спасінню людей керував молодий МНСник Роман Сагайдак, який нині перебуває у полоні т.з.ЛНР.

Сестра Романа Анна згадує день, коли її брат героїчно рятував українців: "Я пам’ятаю, як ми тоді хвилювалися. Рома тільки недавно на той момент закінчив університет і пішов працювати в МНС Луганська. Він завжди був досить розумним і ініціативним хлопцем, напевно, через ці якості, він так швидко пішов вгору по кар’єрних сходах. Майже одразу після закінчення університету мій брат добровільно очолив ту страшну операцію по спасінню людей.

18 січня 2010 року бригада Роми була одна з перших на місці вибуху у сьомій лікарні в Луганську. Саме їм і дісталися найстрашніші моменти тієї трагедії. Потрібно було дуже швидко провести евакуацію медперсоналу і пацієнтів, а також почати розбір завалів і рятувати поранених і діставати загиблих. Ми з батьками після того, як все закінчилося слухали розповіді Роми про те, як з-під завалів діставали поранену 28-річну дівчину. Він говорив, що вона вся була переламана і доставити її в безпечне місце саме по собі було великим досягненням ... "

Після того, як все скінчилося Романа особисто відзначив медаллю та подякою за особливий внесок в порятунок життя луганчан на той момент Міністр МНС України.

Сьогодні Роман в полоні бойовиків і дуже хотілося б сподіватися на те, що українська сторона докладе максимум зусиль для його звільнення, хоча б тому що свій громадянський обов’язок українському суспільству він віддав сповна.

 Поділитися