MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Учасники бойових дій матимуть змогу отримати позику на будівництво

07.09.2017   
Юлія Марукян
Суд зобов’язав Кабінет Міністрів України розробити «Порядок одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків…» для учасників бойових дій.

Суд зобов’язав Кабінет Міністрів України розробити «Порядок одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків…» для учасників бойових дій.

Таке рішення прийняв Окружний адміністративний суд міста Києва постановою по справі №826/13881/16 від 20 березня 2017 року, з чим повністю погодився Київський апеляційний адміністративний суд ухвалою від 22 серпня 2017 року.

Минулого року до Чугуївської правозахисної групи звернувся О. – учасник бойових дій, інвалід війни ІІІ групи. Він потребує поліпшення житлових умов. І такі пільги вже встановлені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 13.01.2005 №2344-IV внесено зміни, зокрема, у ч. 1 ст. 12 вказаного Закону, а саме: «15) одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва».

При цьому в законі закарбовано, що зазначені пільги надаються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

О. навіть не просив про виділення йому житлової площі, а намагався отримати визначену законодавством пільгову позику на будівництво/реконструкцію житла. Однак з моменту прийняття Закону минуло вже 12 років, а Урядом так і не було видано чи розроблено порядку та умов, спрямованих на приведення їх у відповідність із внесеними до Закону змінами. Тому О., як і всі учасники АТО, не мав змоги скористатися даною пільгою.

Юристами Чугуївської правозахисної групи було надано допомогу громадянину О. для реалізації його конституційних прав. Правозахисники склали адміністративний позов та спромоглись визнати протиправною бездіяльність Кабінету Міністрів України та зобов’язати реалізувати положення Закону.

Суд зобов’язав Кабінет Міністрів України розробити Порядок одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва.

Отже, учасники бойових дій нарешті матимуть змогу отримати позику на будівництво.

Див. також:

Кабмін, відгукнись!

 Поділитися