MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зміцнення діалогу з Національною поліцією щодо запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті

24.09.2017   
Софія Лапіна
18 вересня у Харкові відбувся Круглий стіл зі зміцнення діалогу між громадянським суспільством, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування та Національною поліцією у питаннях запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті у регіоні.

18 вересня 2017 року в Харкові відбувся Круглий стіл зі зміцнення діалогу між громадянським суспільством, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування та Національною поліцією у питаннях запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті у регіоні.

У заході взяли участь представники міської ради, експерти, регіональні координатори мережі моніторингу дотримання прав ЛГБТ Центру «Наш світ», працівники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України (УЗПЛ) та Патрульної поліції Харкова, представники ОБСЄ – зі Special Monitoring Mission to Ukraine, Центру гендерної культури, Центру психологічного розвитку «Разом», речники правозахисних організацій: Харківська правозахисна група, Чугуївська правозахисна група, Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива», Sphere, Women Association та інші.

Під час заходу експерти Центру «Наш світ» Андрій Кравчук та Олександр Зінченков презентували дослідження злочинів на ґрунті ненависті проти ЛГБТ в Україні в 2014-2016 роках та надали пояснення щодо адвокаційної діяльності Центру на підтримку реалізації пунктів Плану Національної стратегії у сфері прав людини.

Місцевими громадськими активістами, адвокатами та правозахисниками було висвітлено та обговорено проблеми та специфіку злочинів ненависті проти ЛГБТ-спільноти у регіоні, дискримінації людей з інвалідністю та інших малозахищених соціальних груп.

Як представники УЗПЛ НП, так і провідний аналітик Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов зазначили складність та практичну неможливість доведення вини зловмисника, який вчинив злочин на ґрунті ненависті до ЛГБТ за статтею 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян). З їх слів, зазвичай ці злочини розслідують за статтею 296 ККУ (хуліганство) або взагалі за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство). З цим погодилася й адвокат у справі про напад на учасників акції проти гомофобії 17 травня цього року у Харкові Наталія Охотнікова (ХПГ).

Програмна директорка ГО «КиївПрайд» Анна Шаригіна зауважила, що хоч і критикує Нову поліцію досить часто, все одно вдячна за захист, який останнім часом є досить дієвим. Зокрема, це було відчутно під час нападу на учасників акції проти гомофобії 17 травня.

Захід дозволив озвучити проблему на високому рівні та сприяв налагодженню нових важливих для її вирішення контактів.

 Поділитися