MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Вересень 2017 року

25.09.2017   
медіа група ХПГ
Протягом вересня в зоні проведення антитерористичної операції на сході Україні зафіксовано нові випадки поранень та загибелі серед цивільного населення, руйнування житлового фонду та інфраструктури.

1 вересня

Приблизно 17:00 годині громадянка Д., 1963 року народження, мешканка смт. Станиця Луганська, перебуваючі в лісосмузі, що поблизу вул. Жукова смт. Станиця Луганська, під час збору дров, внаслідок вибуху невстановленного пристрою, на ростяжці, отримала тілесні ушкодження у вигляді міно-вибухової травми, осколкових поранень м яких тканин та нижніх кінцівок.

6 вересня

*Мінськ. Гуманітарна підгрупа, де українську сторону представляли Віктор Медведчук, експерти з СБУ та Валерія Лутковська в присутності представників ОБСЄ підтвердили пропозицію щодо негайного звільнення заручників. Серед вимог звільнення 87 українців , чиє місцезнаходження досі не встановлено.

Українська сторона в рамках компромісу готова звільнити 309 осіб.

В рамках попередніх домовленостей МКЧХ вдалося передати листи й посилки від родин заручникам на окуповані території. Однак, представникам МКЧХ не дали можливості безпосередньо зустрітися з полоненими, побачити їх, все прийняв керівник тюрми. За всі роки війни жодного прямого доступу МКЧХ до заручників не було. 

*На контрольно-пропускному пункті "Новотроїцьке" українські прикордонники зупинили мешканку непідконтрольної Києву території Донбаса.
При огляді у жінки виявили військовий квиток онука, виданий в "ДНР". За її словами, прямувала вона для оформлення документів у зв’язку зі смертю онука.

7 вересня

*В руках 38-річного мешканця по вул.Миру с.Дмитрівка Новоайдарського району вибухнув боєприпас, який він намагався розібрати. З тяжкими тілесними ушкодженнями у вигляді: «травматичне пошкодження очних яблук, численні колото різані рани обличчя, травматична ампутація верхньої лівої кінцівки по середню третину передпліччя, травматична ампутація 3, 4 пальців правої руки, травматична ампутація нижніх кінцівок по нижню третину голені та численні осколкові поранення тулубу», чоловіка госпіталізовано до лікарні. 
Під час огляду місця події поліцією було виявлено ще вибухонебезпечні предмети, які власник зберігав за місцем свого мешкання: дві частини гранати ПГ-7Л, частина гранати ОГ-9М, 2 підривачі РГН - 2Н, постріл ГП - 25П, постріл реактивної гранати РПГ-26.

*У Щурово - Лиманський район Донецької області, на розтяжці підірвався грибник. Він доставлений в Лиманську лікарню з імовірною травмою хребта.

14 вересня

*Мешканка окупованого Донецька була зупинена на блокпості в Маріуполі під час перевірки за базами МВС. В 2014 році жінка працювала в Донецькому міськуправлінні «поліції ДНР» та після проходження випробувального терміну мала очолити один з підрозділів. Як її вербували терористи - далі зі слів затриманої.

29-річна працівниця правоохоронної структури фейкової республіки прямувала з Донецька у Маріуполь по справах та була затримана під час перевірки документів на стоп-контролі.

Затримана є колишнім співробітником міліції України, де працювала 5 років та була звільнена в лютому 2014 року через прогули. Однак після захоплення бойовиками влади в Донецьку у липні 2014 року колишні колеги, які перейшли на бік терористів, запропонували їй приєднатися до них.

«Співбесіду», за словами затриманої, проводили працівники карного розшуку «поліції ДНР».

- До мене додому приїхали 4 чоловіка з автоматами, двоє з яких були у масках, посадили в машину та привезли в Донецьке міськуправління. Коли я відмовилася працювати на запропонованій посаді, назвали мене зрадницею та почали використовувати фізичну силу, вдарили по обличчю, погрожували, - розповідає жінка.

Новій співробітниці запропонували посаду начальника одного з підрозділів, хоча ані необхідних знань, ані досвіду в цьому напрямку вона не мала, та призначили випробувальний термін.

- Жодних критеріїв відбору працівників не було – у більшості, набирали людей без освіти – шахтарів, таксистів. Вони не мали юридичної освіти та взагалі не мали поняття, що таке кримінальне право, - каже підозрювана.

Жінка була незадоволена умовами роботи, зокрема зарплатнею, яку отримувала. За місяць вона отримувала від 3 до 5 тисяч рублів.
Зловмисниця пропрацювала 5 місяців, а потім за рішенням «кадрової комісії» на чолі з «міністром МВС ДНР» Олексієм Диким була звільнена.

Відносно затриманої відкрито кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією за ч. 1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

*47-річний місцевий мешканець прифронтової Галицинівки в пошуках роботи добровільно погодився на пропозицію свого товариша вступити до лав незаконних збройних формувань «ДНР». Чоловік ховався в окупованому Донецьку, а тепер вирішив повернутися, проте був затриманий поліцейськими.

До правоохоронців Мар’їнського відділення поліції надійшла інформація, що у Галицинівці чоловік розгулює по селу у військовій формі «ДНР». На місце негайно виїхали поліцейські.

Правоохоронці затримали чоловіка та при перевірці встановили, що у минулому він – учасник незаконних збройних формувань.
Затриманий розповів, що у 2014 році поїхав до окупованого терористами Донецька. Одним із окупантів був його товариш, який і запропонував йому стати охоронцем і працювати на «нову владу».

Наступного дня новобранець вже почав патрулювати біля будівлі Донецької облдержадміністрації, яку захопили терористи. Новоспечений бойовик отримав форму, спецзасоби та ніс службу. Разом з ним кожного дня заступали ще близько 15 найманців.

З квітня по травень 2014 року щоденно чоловік виконував завдання керівників терористів, після чого вирішив покинути «роботу», адже не бачив ніяких перспектив.

Повертатися на підконтрольну Україні територію колишній бойовик побоявся, тому залишився там та працював пастухом на одній із ферм.
У серпні 2017 року він повернувся додому і був затриманий.

16 вересня 
За даними Держприкордонслужби України 13 вересня 2017 року після закриття о 18.30 КПВВ «Мар’їнка» з території ОРДО на лінію розмежування сторін («сіру зону») було запущено 8 автомобілів з пересічними громадянами, які перебували там всю ніч до відкриття КПВВ.

У цей час обстрілів безпосередньо цієї зони не було.

Подібна ситуація повторилася і наступного дня – 14 вересня о 19.10 після закінчення робочого дня (закриття) КПВВ на лінію розмежування сторін («сіру зону») КПВВ «Мар’їнка» з боку непідконтрольної Урядом України території було запущено до 20 автомобілів з цивільним населенням.

Вранці 15 вересня з відкриттям КПВВ вони були пропущені на підконтрольну Уряду України територію. 

17 вересня

У Краматорську 51-річний чоловік вдарив по великокаліберному патрону, який здетонував у нього в руках. Внаслідок вибуху краматорчанин отримав вибухову травму руки і ампутацію пальця.

З початку року внаслідок поводження з вибухонебезпечними предметами на Донеччині загинули 12 людей, ще 18 отримали травми різного ступеню тяжкості.

19 вересня 

На КПВВ «Майорське» та «Станиця Луганська» прикордонники Краматорського та Луганського загонів виявили у 2 громадян України підроблені документи. Українці пред’явили паспорта громадян України з ознаками часткової підробки, а саме - підроблені печатки Державної міграційної служби України.

21 вересня 

*КПВВ Майорськ завершує роботу із пропуску громадян о 18.30, однак бойовики після цього часу випустили близько 20 машин з цивільними особами за межі свого пункту пропуску.

Отже, люди, що намагалися в’їхати на підконтрольну Україні територію, стали заручниками ситуації. У той же час, стався обстріл. Цивільні особи, серед яких люди похилого віку та жінки із дітьми, опинилися на лінії вогню. 

Про цю провокацію негайно було проінформовано СЦКК та наглядову місію ОБСЄ. 

*Луганська обласна військово-цивільна адміністрація не підтримала пропозицію представників «ЛНР», озвучену 20 вересня на засіданні робочої підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи у Мінську, щодо відкриття пункту пропуску в районі міста Щастя з огляду на стратегічну недоцільність цього кроку.

22 вересня 
*Прикордонним нарядом за 50 метрів від контрольного поста «Березове-1» виявлено двох неповнолітніх осіб (2002 та 2003 років народження), які рухались в напрямку населеного пункту Докучаєвська, що на непідконтрольній Україні території. Встановлено, що діти розшукувались з 18 вересня 2017 року. Вони самовільно залишили територію одного з маріупольських шкільних інтернатів. Дітей передано представникам Волноваського відділу поліції в Донецькій області.

*До камер відеоспостереження місії ОБСЄ, які вже використовуються, додалася ще одна – на контрольно-перепускному пункті в’їзду-виїзду “Марʼїнка” (Донецька область).

*Поліція спільно з військовою прокуратурою проводять перевірку за фактом детонації боєприпасів в Нікольському районі. Близько 16.20 на складах боєприпасів в районі села Малоянісоль пролунали вибухи. На місце події спрямовано співробітників ДСНС. 
За попередніми даними, пожежа виникла у полі. Евакуйовано 30 осіб з найближчих будинків.

*Близько 21:30 під час обстрілу в районі населеного пункту Зайцеве-Північне під вогонь потрапили житлові квартали. Внаслідок обстрілу пошкоджено дах житлового будинку по вулиці Майорська, 27. 

А з 21:30 до 21:50 під час обстрілу в районі населеного пункту Гранітне (Маріупольський напрямок), під вогонь потрапили житлові квартали зазначеного населеного пункту.

Внаслідок обстрілу від запалювального боєприпасу загорівся житловий будинок по вулиці Куїнджі, 18.

25 вересня

Під обстріл потрапили будинки місцевих мешканців Мар'їнки по вулиці Прокоф’єва, а також по вулиці Жовтневій.

28 вересня

*45-річний чоловік госпіталізований з наскрізним кульовим пораненням ноги.  Мешканець прифронтового селища Зайцево отримав поранення,  коли працював на присадибній ділянці свого будинку на вул. Бадаєва, 10. близько 7 ранку.

*В районі Мар'їнки під вогонь потрапили житлові будинки по вулиці Прокоф’єва. Пошкоджені вікна та стіни житлових будинків. 

 Поділитися