MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи буде земля – народу?

09.10.2017   
Юлія Марукян
Кабінет Міністрів обмежив права на землю як селян, так і учасників антитерористичної операції, розв’язавши руки управлінням Держгеокадастру для суцільної бездіяльності.

У червні 2017 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними», якою затвердив «Стратегію удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними».

У вказаній Стратегії зазначено, що надання дозволів на розроблення документації із землеустрою та передавання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у приватну власність у межах норм безоплатної приватизації насамперед учасникам антитерористичної операції.

Однак на практиці все відбувається зовсім інакше.

Прийнявши вказану постанову Кабінет Міністрів обмежив права на землю як селян, так і учасників антитерористичної операції, розв’язавши руки управлінням Держгеокадастру для суцільної бездіяльності.

До Чугуївської правозахисної групи звернулись селяни через бездіяльність Держгеокадастру, оскільки до теперішнього часу позбавлені можливості оформити у власність земельні ділянки площею по 2,0 га кожному, які розташовані на території Харківської області та на які, відповідно до Земельного кодексу України, мають право.

Адже управління Держгеокадастру у Харківській області їм повідомило, що через прийняття постанови №413 «вони вимушені утриматись від прийняття відповідного рішення до моменту вирішення по суті питання забезпечення земельними ділянками учасників антитерористичної операції», хоча як на теперішній час відомо, учасникам бойових дій земельні ділянки достаються не легше.

Таким чином, на підставі вказаної постанови Держгеокадастр припинив взагалі дії щодо надання дозволів на розробки проектів, чим позбавив можливості отримати землі і селян, і учасників АТО.

Для встановлення справедливості та здолання труднощів, які виникли через протиправну постанову, юристами Чугуївської правозахисної групи подано адміністративний позов в Окружний адміністративний суд м. Києва – до Кабінету Міністрів України, Головного управління Держгеокадастру у Харківській області про визнання незаконною та скасування постанови в частині та зобов’язання вчинити дії для захисту порушеного права селян.

На жаль, на теперішній час, у зв’язку із вказаною постановою, багато селян, які фізично мають можливість обробляти земельні ділянки, не можуть здолати корупційні схеми на місцях, коли землі використовуються шляхом самозахватів та при цьому не сплачуються податки, що призводить до погіршення ситуації в країні в цілому.

 Поділитися